Zeiljachtenbouwer KM in Makkum gaat exclusieve aluminium motorjachten bouwen

Zeiljachtenbouwer KM in Makkum gaat exclusieve aluminium motorjachten bouwen

Multi-activity-boat voor ontdekkingsreizen in Europa

MAKKUM (NL) – In heel Friesland is de achteruitgang van de interesse voor zeilen merkbaar. Er worden minder nieuwe zeilboten en -jachten gebouwd en de verkoop van gebruikte zeilschepen gaat stroef als je als makelaar geen topkwaliteit aan de steiger hebt liggen. Zeilboten en -jachten werden de afgelopen jaren flink afgeprijsd, om in supermarkttermen te spreken. De sloepenmarkt daarentegen is booming. En de verhuur van zeiljachten met een kajuit loopt ook nog goed, maar die van weergevoelige open zeilboten staat ook onder druk. Het jongere vaarvolk heeft het motorjacht als varend vakantiehuis en de sloep als pretboot ontdekt. Ook de grote zeilcatamaran — twee boten in één — is in beeld bij goedverdienende pleziervaarders die ruimte willen voor hun speeltjes en die van de kinderen.

Tijdens Boot Düsseldorf is KM Yachtbuilders te vinden in hal 7a, stand D02, echter alleen met tekeningen van het nieuwe motorjacht. Jildou Huisman, verantwoordelijk voor de marketing en sales bij KM: “Boot Dusseldorf is een mooi moment om dit jacht te introduceren. Het schaalmodel en de digitale tekeningen geven een goed beeld van hoe het schip eruit komt te zien. En zoals met elk custom built jacht van ons, kan ook dit schip naar wens van de eigenaar aangepast worden. Het schip moet hem passen als een maatpak. Samen aan boord zijn, met familie, kleinkinderen of vrienden is belangrijk om the way of life van een watersporter te delen met anderen. Het gaat niet meer alleen om het schip of om het varen, maar om de belevenissen onderweg en op de bestemming. Na een wandeling door het Noorse fjord aan boord warme Chocomel drinken of na een dag kanoën ‘s avonds op het achterdek een barbecue organiseren met de buren aan de steiger. Leuke herinneringen creëren, dat kan op deze Bestevaer.”

De zeilende senioren zorgden tot voor kort nog voor aardig wat gewapper en geklapper op de Friese meren, maar bij stijgende temperaturen en leeftijden haken ze in steeds groteren getale af. Klassieke houten zeilboten dreigen te worden gesloopt vanwege het vele en dure onderhoud. De 60- en 70-plussers gaan een motorboot huren of kopen een gebruikte vlet of kruiser. En als als ze wat centen te besteden hebben, laten ze een nieuw, geheel naar hun wensen gebouwd motorjacht bouwen. Op die laatste categorie, mensen die geïnteresseerd zijn in een custom built motorjacht, mikt de Makkumer zeiljachtenbouwer Eeuwe Kooi van KM Yachtbuilders. Die lijkt helemaal van zijn geloof te zijn gevallen. Motorboten?

Lees meer Zeiljachtenbouwer KM in Makkum gaat exclusieve aluminium motorjachten bouwen