Journalist Wim Walda uit Sneek moet van rechter €4.000,- betalen na actie claimfotograaf

Journalist Wim Walda uit Sneek moet van rechter €4.000,- betalen na actie claimfotograaf

Gesodemieter rond persfoto Woudagemaal Lemmer loopt helemaal uit de hand

Wie iets heeft met Friesland-promotie, het Wouda stoomgemaal van Wetterskip Fryslân in Lemmer, publiciteitsfotografie, journalistiek, rechtspraak en de advocatuur moet het artikel van journalist Koen Pennewaard in de Leeuwarder Courant van vandaag, dinsdag 5 februari 2019, lezen.

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, UNESCO Werelderfgoed.

Het verhaal gaat over een persfoto van het UNESCO Werelderfgoed onder stoom. Die is door het Woudagemaal, en dus Wetterskip Fryslân, in 2012 en later, aan de nieuwsmedia verstrekt als eigen foto. Een ex-medewerker van het waterschap claimt tot heden de auteursrechten bij diverse plaatsers van de foto op websites, ter promotie van de Friese topattractie en de provincie. Die promotie was ook de bedoeling van de directie van het bezoekerscentrum van het gemaal. Maar het liep helemaal spaak. De voor het waterschap en publiciteitsdoeleinden gemaakte foto was officieel niet rechtenvrij, met als gevolg dat talrijke Friese recreatie- en horecaondernemers werden aangeklaagd door de maker van de foto. Tientallen nota’s met claims tot €8.000,- werden verzonden en betaald. Niet door mij. Ja, ik werd ook aangeklaagd, maar verzette mij met succes. Zonder advocaat, maar wel met zwaar geschut. Dat heb ik geleerd van verzetsstrijders. ‘Leaver dea as slaef’ zou mijn wapenspreuk kunnen zijn. Maar nu zit ik in de maag met een verliezer: collega-journalist Wim Walda in Sneek. Hij moet van de rechter maar liefst €4.000,- aan proceskosten en auteursrechten dokken. Ik ben weer het geloof in correcte rechtspraak verloren.

Gemakzucht
Het lijkt erop dat de rechter in deze kwestie klakkeloos de oude jurisprudentie volgt. Voor niet ingewijden der volgende uitleg op www.rechtspraak.nl: Het geheel van uitspraken van rechters noemen we jurisprudentie. Jurisprudentie vormt een aanknopingspunt voor de rechtspraak in latere, soortgelijke gevallen. Als een wetswijziging of nieuwe wetgeving in werking treedt, blijft de jurisprudentie bestaan. De rechter zal dan beoordelen of de bestaande jurisprudentie kan worden gebruikt bij de toepassing van de nieuwe of gewijzigde wet. Als dit niet het geval is, ontstaat er nieuwe jurisprudentie.

Oproep
Welke Friese advocaat durft in hoger beroep de strijd aan met de rechter en met machtsmisbruik? Om radicalisering van mij en Wim Walda te voorkomen. Ik ken Walda persoonlijk niet goed, maar ik weet van Sneker ondernemers dat hij, oprichter van Groot Sneek, een zeer correcte persoon is. Een jury zou hem, en vele anderen aangeklaagden in deze auteursrechtenzaak, onmiddellijk hebben vrijgesproken en het waterschap hebben veroordeeld. Wetterskip Fryslân is de veroorzaker van alle ellende. Het is in dezen onsportief en buitengewoon laf.

Waarschuwing
Kijk uit met persberichten met foto’s waarbij niet nadrukkelijk is vermeld dat de foto’s auteursrechtenvrij zijn. Er zijn veel te veel beroepsfotografen, zoals persfotografen. De tarieven zijn laag, omdat je tegenwoordig met een iPhone net zulke mooie foto’s kunt maken als een professional. Zodoende zie je een nieuwe beroepsgroep ontstaan: claimfotografen. Dit zijn fotografen die loeren op vergoedingen voor foto’s waarvan werd gedacht dat het auteursrechtenvrije foto’s van een attractie, gemeente of bedrijf zijn.
Bovenstaand geouwehoer beleefde ik ook al met kunstenaars, makers van zwaar gesubsidieerde objecten in de openbare ruimte. Die claimen, als het hen uitkomt, ook beeldrecht. Ook toen reed ik het kanon uit de schuur. Goed richten en de kans op succes is groot.

Kort door de bocht: sommige fotografen en kunstenaars zijn helemaal van de pot gerukt.

Albert Hendriks, schrijver en persfotograaf bij Friesland Holland Nieuwsdienst en Friesland Holland Travel Service

Meer info:
www.lc.nl
www.woudagemaal.nl
www.wetterskipfryslan.nl

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief