Kaptijn en andere vout gespelde woorden, de FNP en botenverkopers

Kaptijn en andere vout gespelde woorden, de FNP en botenverkopers

Albert Hendriks over Boot Holland 2019 (1)

Op de watersporttentoonstelling Boot Holland in Leeuwarden (vandaag nog te bezoeken) is Kaptijn geen kapitein, maar ‘yacht broker’ bij Smelne Yachtcenter in Drachten. ‘Yacht broker’ is geen jachtbreker, maar een jachtmakelaar, een man die bemiddelt bij de aan- en verkoop van gebruikte en nieuwe boten. We hebben het over Kees Kaptijn, drager van een achternaam die, net als hij zelf, van het voormalige Zuiderzee-eiland Urk komt. Daar schrijven ze alles verkeerd. Zelfs een kip legt er een ij.

Kees Kaptijn (links) en Henk van der Velde, jachtmakelaars op Boot Holland in Leeuwarden én bij Smelne in Drachten.

Friezen zijn trouwens geen haar beter in het Hollands. Kijk maar eens in de Leeuwarder Courant of woon een vergadering van de Fryske Nasjonale Partij in de gemeente De Fryske Marren bij: alles skots en skeef, zelfs afspraken met hun coalitiepartners. Dat heeft ook zijn voordelen, want door dat geslinger op de politieke golven komt er in het IJsselmeer, voor de kust van Gaasterland, geen groot zandwinningsbedrijf.

Maar we hadden het over Kaptijn, Kees Kaptijn. De FNP veranderde van koers in Joure, Kaptijn deed dat in Terherne. Hij was daar verkoper bij Van der Veen Jachtbemiddeling van Evert Jansen en is nu een van de stuurlui op het cruiseschip van Wypke Veenje. Zijn nautische onderneming breidt gestaag uit, vooral in de richting van de aan- en verkoop van de betere merkmotorjachten en het opwaarderen van boten. Jachtbemiddelaar Henk van der Velde, die in 2015 al van Van der Veen naar Smelne overstapte, kan het niet meer aan, dus daarom is in januari Kaptijn erbij gesleept.

Er is heel wat gaande in de Friese jachtmakelaardij. Gevestigde topmakelaardijen als De Valk in Sneek (niet op Boot Holland, de anderen wel) krijgen door de toenemende interesse voor gunstig geprijsde, bijna nieuwe jachten, flinke concurrentie van werven die het bemiddelen in tweedehands boten er eerst een beetje bij deden, maar er nu serieus werk van maken.

Jelle Eveleens van 4Beaufort in de havens van Mark Bakker’s Aquanaut Yachting Holland in Sneek en Wypke Veenje van Smelne betreden met succes de natte arena waarin tot voor kort klinkende namen als Pieter Bosma en Peter Spruijt (managers van De Valk in Sneek) de dienst uitmaakten. De heren van De Valk kennende worden ze niet zenuwachtig, want de business is booming en De Valk opereert wereldwijd. Maar wie nu een gebruikte boot wil kopen, kan nu mooi zijn slag slaan. Op Boot Holland bijvoorbeeld.

Tot slot nog een leuk grapje, zelfspot van een botenverkoper. Ik maakte vorig jaar bekend een boekje te willen maken over betrouwbare Friese makelaars, dit naar aanleiding van het gedonder rond de Friesche Jacht Centrale in Heeg. “Wel meneer Hendriks, dat wordt een heel dun boekje…..” Echt waar, het was geen Hollander die dit zei.

Albert Hendriks, directeur bureau voor toerisme Friesland Holland.

Meer info:
www.smelne.nl
www.jachtbemiddeling.com
www.jansenyachts.nl
www.devalk.nl/nl/kantoren/sneek.html
www.jachtmakelaardij4beaufort.nl
www.boot-holland.nl

Feiten en cijfers Boot Holland 2019:
Organisatie: WTC Expo Leeuwarden, Gerda Brouwer en Jacco van Emst (beursmanagers), www.boot-holland.nl, telefoon: 058-2941500

Locatie
WTC Expo Leeuwarden, Heliconweg 52, Leeuwarden (Culturele Hoofdstad van Europa in 2018)

Openingstijden:
8 februari t/m 13 februari 2019
Vrijdag 8 feb: 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag 9 feb: 10.00 – 18.00 uur
Zondag 10 feb: 10.00 – 18.00 uur
Maandag 11 feb: 13.00 – 21.00 uur
Dinsdag 12 feb: 10.00 – 18.00 uur
Woensdag 13 feb: 10.00 – 17.00 uur

Oppervlakte:
25.000 m2 (vier hallen en promenade).

Aantal exposanten:
200

Entree- en parkeertarieven:
De entree bedraagt € 14,50 voor volwassenen en jeugd t/m 12 jaar mag gratis naar binnen.
Online tickets € 12,50 Parkeren kost € 4.

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief