Keramiekmuseum Princessehof presenteert de tentoonstelling Oranjegoed!

Keramiekmuseum Princessehof presenteert de tentoonstelling Oranjegoed!

Keramiekmuseum Princessehof
presenteert de tentoonstelling Oranjegoed!

Vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek.

Te zien tot en met 14 november 2010.

 

  Oranjegoed
   

Wie kent ze niet: de bekers die we op school kregen toen kroonprins Wilem-Alexander werd geboren? Of recenter: de mok ter gelegenheid van het huwelijk van diezelfde Willem-Alexander met Maxima? Keramiekmuseum Princessehof presenteert vanaf 18 april 2010 een grote overzichtstentoonstelling van Oranjekeramiek. Daar ziet u niet alleen de huidige Oranjes, maar ook de koningen, stadhouders, prinsen en prinsessen die hen zijn voor gegaan.

Oranje boven
Oranjekeramiek wordt al zo’n vierhonderd jaar vervaardigd om belangrijke gebeurtenissen in en rondom het koningshuis te memoreren. Oranjegoed! toont u antieke borden en tegels, versierd met heraldische wapens, symbolen, spreuken, monogrammen en portretten, maar ook moderne souvenirs.

Drie thema’s
De tentoonstelling is opgebouwd rondom drie thema’s: ‘Oranjehuwelijken’, ‘Kinderen van Oranje’ en ‘Oranje aan de macht’. In de introductiezaal wordt de rol van Oranjekeramiek vroeger en nu belicht en krijgt u inzicht in de verschillende productiemethoden.

Oranjekeramiek en het Princessehof
Als nationaal keramiekmuseum wil het Princessehof in een museale context laten zien dat keramiek van oudsher een van de dragers is van Oranje-memorabilia. Het is bovendien gevestigd in het stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, moeder van de Oranje-Nassau stadhouder Willem IV, en directe voorouder van koningin Beatrix die in 2010 haar 30-jarig regeringsjubileum viert.

De tentoonstelling Oranjegoed! is te zien tot en met 14 november 2010.

Info: www.oranje-goed.nl