Knallende opening Van der Valk Exclusief in Leeuwarden met beroemde Friezen

Knallende opening Van der Valk Exclusief in Leeuwarden met beroemde Friezen

Gebroeders Matser hebben nu vier tophotels in Friesland en Emmeloord

Knallende opening Van der Valk Exclusief in Leeuwarden met beroemde Friezen

LEEUWARDEN (NL) – “De timing is perfect,” zei Arno Brok, Commissaris van de Koning in Fryslân, donderdagmiddag, 29 maart 2018 vlak voor de knallende opening van het 117 kamers, twee enorme restaurants en zeven zalen tellende Van der Valk Exclusief Hotel Leeuwarden. Na een formele verwelkoming van de gasten in het Nederlands en Engels, vervolgde hij zijn toespraak tot veler verbazing in het Fries voor een zaal met 400 hoofdzakelijk anderstaligen, waaronder opvallend veel Drenten, bouwvakkers en vrienden van de Van der Valken.

V.l.n.r. Jan Matser en zijn broer Martin, Friso Douwstra (CDA-wethouder in Leeuwarden, verantwoordelijk voor economische zaken, werk en participatie, beroeps- en hoger onderwijs, verkeer en vervoer), Evelien Walstra (Senior Business Accountmanager Economische Zaken gemeente Leeuwarden) en Henk Matser. Hotel Van der Valk Exclusief in Leeuwarden heeft met het proefdraaien de eerste drie maanden van 2018 al 7000 overnachtingen gescoord. In Hotel Leeuwarden kunnen per nacht circa 250 personen verblijven. De Matsers mikken op 40.000 overnachtende personen in 2018. Wethouder Friso Douwstra (midden): “De toeristenbelasting wordt conform een raadsbesluit uitgegeven in de toeristische sector van de gemeente. Daarnaast betaalt Van der Valk met de OZB-belasting (€63.000,- Red.) ook een bijdrage aan het Leeuwarder Ondernemersfonds.” Meer info: www.leeuwarderondernemersfonds.nl

“Waar heeft die man het over?” “Die man” had het over één van de duurzaamste en in culinair en facilitair opzicht meest bijzondere hotels van Nederland, dat sinds 27 december 2017 proefdraait en gisteren de finale test beleefde. De spontane directeur Martin Matser, zijn vlotte dochter Mathilde Matser en general manager Thom van der Heide (ex-baas de Michelin sterrenrestaurants Frouckje State en Elevé in het WTC Expo WestCord hotel in Leeuwarden) konden twee uur na de opname van Piet’s weerbericht op SBS 6 opgelucht ademhalen. 400 mensen passeerden de tientallen meters lange buffetten met live cooking demonstraties. Niemand hoefde lang te wachten voor de presentatie van ontelbaar veel soorten hapjes en grapjes van de koks van Van der Valk die met Thom van der Heide in andere Van der Valk Exclusief-vestigingen werden getraind in het snel kunnen bereiden en presenteren van hoge kwaliteit in grote aantallen. Cateraars zouden het Spaans benauwd krijgen van zo’n gevarieerde productpresentatie voor zoveel mensen, maar de gasten hadden allemaal het gevoel van een avondje uit in een Fries toprestaurant met heel persoonlijke advisering en bediening. Commissaris Brok vertelde over de toename van het aantal hotels in Friesland in de laatste jaren, nu 260 in totaal. 12.000 bedden telt de Friese hotelerie, één van de vier grote werkgevers in de provincie. Bij Van der Valk in Leeuwarden werken 107 mensen. In het hoogseizoen komen er nog 30 bij. De totstandkoming aan de zuidkant van Leeuwarden, in Techum, in de wijk De Zuidlanden, vergde elf jaar “strijd” met de overheid. Directeur Martin Matser ervoer het als een geslaagde poolexpeditie met een tropische finish.

Grote belastingbetaler
Dat hij en zijn broers Jan en Henk Matser, die de hotels in Sneek, Wolvega, Spier en Emmeloord runnen, niet alleen halen maar ook brengen, maakte Martin even fijntjes duidelijk aan het publiek en politieke stuurlui met de recente betaling van €63.000,- WOZ-belasting en €7.000,- toeristenbelasting aan de gemeente Leeuwarden (7.000 overnachtingen tijdens proefdraaiem van 27 december 2017 tot 1 april 2018). Wat het laatste betreft: de toeristentaks is in de Culturele Hoofdstad van Europa normaal, €1,- per persoon. Ter vergelijking: in Wolvega, de hoofdplaats van de Zuid-Friese gemeente Weststellingwerf, betaal je vier keer zoveel, net zoveel als in Amsterdam……

Baggeren
Mocht de aanwezige Leeuwarden wethouder Friso Douwstra niet weten welke bestemming de door Van der Valk opgebrachte belastingpenningen moeten krijgen, dan had Martin Matser wel een voorstel: het Alddjip uitbaggeren. Dit oude beekje verbindt het hotel met Goutum aan het Van Harinxmakanaal. Nu al kunnen ondiep stekende elektrisch sloepjes van Klaas Goos uit Grou en Greenjoy van Oane Hoekstra en Ritske Merkus en pramen van De Wartenster van Jacob Nauta bij het hotel komen, maar het is prutvaren. Maar goed dat er geen sprake is van tijwerking, anders zouden de gasten bij laag water klunend naar het hotel moeten. Volgens Douwstra hebben Matser en andere horeca- en recreatiebedrijven wel enige inspraak in de besteding van de belastinggelden, maar of de sloepenroute volgende week al geoptimaliseerd wordt, is de vraag.

De wethouder, in gezelschap van Evelien Walstra, ‘Senior Business Accountmanager Department of Economic Affairs’ van de Friese metropool, liet Matser, stadhuiswaarts kerend na het officiële gedeelte, niet met lege handen achter. Hij kreeg een artist’s impression, een schilderij van het hotel en de naastliggende monumentale boerderij Buma-state. Het typeert de ligging van het nieuwe hotel: aan de snelwegen, niet over het hoofd te zien, bij knooppunt Werpsterhoek, met de rug naar de stad en het front naar de weiden van Wirdum. Haast een landhotel, zo dicht bij de natuur en agarische cultuur. Commissaris Brok zei het ook namens Matser: dit is één van de eerste grote Van der Valk hotels die niet alleen op zakelijke gasten mikt, maar ook op toeristen die Nassau- en cultuurstad Leeuwarden willen beleven, inclusief het omringende veenweidegebied en het tot de Waddenzee reikende terpenland. De timing is inderdaad perfect: de gereedkoming van de kamers hield gelijke tred met de toename van het aantal nieuwsgierige gasten sinds 27 december 2017: 7.000 Van der Valk en Fryslân fans.

Meer info:
www.hotelleeuwarden.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Brug- en sluisbedieningstijden Fryslân 2018:
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

V.l.n.r. General manager Thom van der Heide van Hotel Leeuwarden (Van der Valk Exclusief), SBS6 weerman Piet Paulusma en Mathilde Matser, de dochter van directeur Martin Matser die mede de grote openingshappening met de Commissaris van de Koning organiseerde.

De heer Arno Brok, Commissaris van de Koning in Fryslân, prikt met een koksmes een ballon vol confetti lek als openingshandeling. Groepsfoto: v.l.n.r. Martin Matser, Arno Brok, Anita Matser (echtgenote van Martin Matser), Henk Matser en diens vrouw Jessica Matser-Veldman, Tanja Matser-Beljon en haar man Jan Matser.

Slideshow met 54 foto’s: Een kijkje in de lounge, zalen, bars en restaurants van het 29 maart 2018 officieel geopende hotel-restaurant-congrescentrum Van der Valk Exclusief in Leeuwarden.

General manager van Hotel Leeuwarden, vijfsterrenkok Thom van der Heide.

Veel beroemde en bijna beroemde Friezen waren bij de opening van Van der Valk Exclusief in Leeuwarden. Achtereenvolgens zanger Syb van der Ploeg en zijn partner, strafrechtadvocaat Wim Anker, Commissaris van de Koning in Fryslân Arno Brok, Maarten Offinga (wethouder Economisch Zaken van de gemeente Súdwest-Fryslân), advocaat Wilko Jan Aardema uit Heerenveen (aan tafel met wethouder Offinga uit Sneek), pianist Wiebe Kaspers, weerman Piet Paulusma en superkok Thom van der Heide en makelaar Hans Henkes van Popma Barteld Boerma makelaars in Leeuwarden.

Hotel Van der Valk Exclusief in Leeuwarden.