Kraaiachtigen slopen rieten dak van monumentale molen in Wolvega

Kraaiachtigen slopen rieten dak van monumentale molen in Wolvega

Riet is mooi, maar niet duurzaam

WOLVEGA (NL) – Kauwen, roeken, kraaien en raven die begonnen zijn met het bouwen van nesten, lijken steeds meer greep te krijgen op de rieten dakbedekking van de uit 1888 daterende korenmolen van het Friese Wolvega. Er ontstaan grote gaten in de peperdure dakbedekking. Riet, vroeger een goedkope natuurlijke dakbedekking vergeleken met pannen van gebakken klei, is zeer kostbaar door het handwerk bij de oogst en het aanbrengen op een dakconstructie.

De gaten in het rieten dak van molen Windlust in Wolvega worden met de dag talrijker en groter. De foto’s zijn gemaakt op 9 en 11 februari 2021 door Albert Hendriks van Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hoe steiler het dak, hoe langer het riet goed blijft. Gering hellende rieten daken gaan 10 tot 20 jaar mee, maar riet dat onder een hoek van 50° of meer ligt, kan wel 35 jaar meegaan, omdat het water sneller afgevoerd wordt. Onderhoud speelt ook een grote rol bij de levensduur. Door algen, ook rijkelijk vertegenwoordigd op de molen van Wolvega, gaat riet snel rotten en raakt dan los bij sneeuwstormen, zoals in de afgelopen dagen. “Ongeveer 36 Jaar geleden zijn twee delen van het rieten dak aan de oostzijde geheel vernieuwd,” meldt oud-molenaar Klaas Lenstra uit Lemmer. In de afgelopen decennia zijn volgens hem af en toe op diverse plekken reparaties uitgevoerd door een rietdekkersbedrijf. Hij meent dat de noodreparaties in het kader van achterstallig onderhoud door de gemeente, de eigenaar, steeds verkeerd uitpakken, wat nu heel duidelijk wordt.

Riet
Bij molens wordt vaak riet uit Kalenberg in Nationaal Park Weerribben-Wieden gebruikt. Dit gras is dun en heeft een spitse top en daardoor het meest geschikt voor zeer steile daken. Normaal dakdekkersriet heeft een stengeldiameter van 5 tot 8 mm en wordt ook in Friesland, zoals in natuurgebied Brandemeer tussen Heerenveen en Wolvega geteeld. Duurdere recreatiewoningen, zoals aan de oever van het Tjeukemeer in Delfstrahuizen-Echtenerbrug, hebben vaak een rieten dak. Vanwege de brandveiligheid ligt het vaak op een gesloten basis. Riet isoleert goed, is mooi, maar niet zo duurzaam als het lijkt.

Meer info:
www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=158 (molen Windlust in Wolvega)
www.floravannederland.nl/planten/riet (over riet)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Kraaiachtige vogels, zoals kauwen, roeken, kraaien en raven, maken zich dagelijks meester van de molen. De foto’s zijn gemaakt op 10 juli 2016, 31 januari 2020 en 9 februari 2021 door Albert Hendriks van Friesland Holland Nieuwsdienst.

10 Juni 2016 voerden rietdekkers nog noodreparaties uit op de kap van de Wolvegaster molen. De foto’s zijn gemaakt door Albert Hendriks van Friesland Holland Nieuwsdienst.

Commercieel rietveld in natuurgebied Brandemeer (Rottige Meente) tussen Heereveen en Wolvega. De foto’s zijn 28 december 2020 gemaakt door Albert Hendriks van Friesland Holland Nieuwsdienst.

Riet (Phragmites australis) is een soort groot gras. De foto’s zijn 28 december 2020 gemaakt door Albert Hendriks van Friesland Holland Nieuwsdienst.

Vakantiewoningen met rieten daken vind je onder andere in het watervillapark Friese Meren aan het Tjeukemeer in het tweelingdorp Delfstrahuizen-Echtenerbrug. De foto’s zijn in 2018 gemaakt door Jana Hendriks van Friesland Holland tijdens het rietdekken.