Friezen vinden schaatsen machtig, maar motorcrossen op ijs ook

Friezen vinden schaatsen machtig, maar motorcrossen op ijs ook

Elfstedenroute en natuurgebieden waren februari 2021 dé ijspistes

WOLVEGA (NL) – “Út de skroeven” waren zondagmiddag 14 februari 2021 drie grasbaanmotorracers op het breedste stuk van de Zuid-Friese rivier de Lende (Linde), vijf kilometer ten zuidwesten van Wolvega. Dat is Fries voor zoiets als ‘uitgelaten’. De mannen hadden in de noppenbanden van hun motoren schroeven, zogenaamde zelftappers, gedraaid, bijna 200 per band. Op de niet goed schaatsbare, maar wel sterke ijsvloer, draaiden ze sinds 12 februari 2021 rondjes met snelheden van ver boven de 100 km per uur. Niet één keer raakten ze uit de koers, met dank aan de stalen prikkers. Ook op het IJsselmeer langs de Friese kust werd geracet met grasbaanmachines.

Arjan de Jong (nr. 26), Lorenzo Punter (nr. 5) en Roy Schaap (rode motor) scheuren met een bloedgang over het meertje Et Wiede in rivier de Lende (Linde) op de grens van Friesland met Overijssel zonder ook maar één keer onderuit te gaan.

Mannen als camperbouwer Arjan de Jong uit Steggerda, zoon van de onlangs overleden fameuze Friese grasbaanracer Oege de Jong die maar 66 werd, op zijn gloednieuwe Husqvarna, zijn vriend en collega Lorenzo Punter op een KTM en Roy Schaap op een Honda, beiden uit Wolvega, hadden op de grensrivier van Friesland met Overijssel het rijk alleen. Er was maar een handvol kijkers, want de meeste Friezen waren elders, bijvoorbeeld in natuurgebied Rottige Meente en op de Elfstedenroute, aan het schaatsen.

Mislukte Elfstedentocht
De winnaar van de Elfstedentocht van 1997, Henk Angenent, zanger Syb van der Ploeg en zijn broer Jacob, Martin Matser, directeur van de Van der Valk Exclusief-groep in Friesland en in de Noordoostpolder (Wolvega, Sneek, Leeuwarden, Emmeloord), en diens zoon Maarten, deden zondag 14 februari 2021 een poging de hele Elfstedenroute te schaatsen en te klúnen, maar slaagden daar niet in. Ze waren om acht uur ’s morgens van start gegaan in Leeuwarden. Eenmaal in Bolsward, om 15.00 uur, besloten ze zich per auto naar Dokkum te laten rijden. Het ijs op de routes naar Harlingen, Franeker en Dokkum zou slecht zijn en door de verwachte vertraging zouden ze ver na negen uur ’s avonds op de finish in de Bonke bij Leeuwarden arriveren en daarmee de avondklok schenden. De ploeg, die om 16.00 uur uit Dokkum was vertrokken, kwam uiteindelijk tegen zessen in Leeuwarden aan.

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.frieslandfietsvakanties.com (Elfstedentocht fietsen)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Arjan de Jong (nr. 26), Lorenzo Punter (nr. 5) en Roy Schaap (rode motor) scheuren met een bloedgang over het meertje Et Wiede in rivier de Lende (Linde) op de grens van Friesland met Overijssel zonder ook maar één keer onderuit te gaan.

Arjan de Jong poseerde op verzoek van Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks even op het strandje (‘Wiegers straantien’) voor een close-up, zodat lezers goed kunnen zien wat échte winterbanden zijn. Even later dook zijn vriend Lorenzo Punter ongerust op. Hij, al op het parkeerterrein bij de oude sluis (Sas), was zijn maat opeens kwijt. Arjan was niet onderuitgegaan, lag niet in de rietkraag, maar maakte carrière als buitengewoon coronaproof fotomodel op ‘et straantien’ waar in de zomer de beach babes van Wolvega naar de kerktoren van Oldemarkt turen.

Wintersport in natuurpark Rottige Meente ten westen van Wolvega (Zuid-Friesland). Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks maakte op 12 februari 2021 deze foto’s van het schaats- en wandelparadijs, waar je ook kunt fietsen als je koersvast bent en een beetje tempo houdt.

Hotelier en sportman Martin Matser en zijn echtgenote voor de Leeuwarder vestiging van Van der Valk Exclusief.