Kleine watersport wordt steeds groter: Suppen in Noordoost-Friesland

Kleine watersport wordt steeds groter: Suppen in Noordoost-Friesland

Bijzondere vakantiegangers in Friesland (5)

BURDAARD (NL) – Als koffervervoerder en pechhulpverlener bij de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service ontmoette chauffeur Albert Hendriks de vorige zomer veel bijzondere mensen. Dames en heren, meiden en jongens om een voorbeeld aan te nemen, interessante en verrassende toeristen, waaronder inwoners van de provincie Fryslân. Op de toeristische nieuwssite Fries Nieuws plaatst hij geregeld stukjes over unieke ontmoetingen op basis van aantekeningen in zijn A6 notitieboekjes, afkomstig uit zijn Ford Transit Custom servicewagen.

SUP-instructeur Wietse de Boer wijst suppers en kanoërs de weg in het oude Waddenland van Noordoost-Friesland.

“Bij watersport in Friesland wordt vaak gedacht aan varen met motorjachten en zeilen met kajuitjachten, maar dat kun je eigenlijk geen sporten noemen, hoeveel beweging er ook in zit en hoe mooi ‘de grote watersport’ ook is. De meeste pleziervaarders zijn toerders, gebiedsverkenners, liefhebbers van de Friese natuur, cultuur en gastronomie. En soms feestvierders en statushouders. Met de laatsten bedoel ik geen vluchtelingen. Je zult de kapiteins nooit buiten adem aan het roer zien staan of zitten en als wel, dan is dat waarschijnlijk in een sluiskolk, waar mevrouw de matroos de commando’s vanuit de verwarmde stuurhut wéér niet goed of op tijd opgevolgd heeft.”

Kleine watersport: veel dynamiek
“Veel meer lichaamsbeweging vergend en dynamischer is ‘de kleine watersport’ met wind- en kitesurfen en kanoën en suppen (stand up paddling). Het aantal wind- en kitesurfers en peddelaars is de laatste jaren enorm gegroeid in Friesland, zowel onder toeristen als inwoners van de provincie. Het is voor overheden, die bewegen voor een goede gezondheid belangrijk vinden, zaak om hier rekening mee te houden. De kleine watersport is big business geworden. Vraag maar aan de supplankengigant Frank Hettinga van Easysup Supstore in Heeg of Cobie Harkema van kitesurf camp & school in Workum (kitesurflocaties Hindeloopen en Workum). “

Wietse de Boer
“Als chauffeur op weg van Dokkum naar Leeuwarden (binnendoor langs de noordzijde van de Dokkumer Ie) zag ik 12 September 2020 een mooi voorbeeld van kleine watersport: kanoërs en suppers in de Jislumer Feart bij Burdaard. Een puur-natuur-expeditie onder leiding van de Leeuwarder sportinstructeur Wietse de Boer, zo bleek. De Boer is een veelzijdige sportman. Na intensief schaatsen, zowel lange baan als short track, zeilen en opleidingen volgen, onder andere tot leraar lichamelijke opvoeding, raakte hij helemaal verslingerd aan de supsport. De wedstrijdsupper heeft inmiddels zijn eigen supschool: SUP Training Leeuwarden.
Wie ook op sportieve wijze Friesland wil verkennen, geruisloos over haast onbevaarbare waterwegen de mooiste plekjes wil zien of wil weten waar de uitdrukking ‘Van achteren kijk je een koe in de kont’ vandaan komt, moet maar eens contact opnemen met de 28-jarige sportman uit de Friese hoofdstad. De hele provincie is zijn werkterrein en hij begeleidt en leidt zowel groepen als eenlingen. Hoe persoonlijker, hoe liever hij het heeft.”

Meer bijzondere vakantiegangers in Friesland vindt u op www.facebook.com/AlbertHendriks1953/ en www.friesnieuws.nl

Meer info:
www.suptrainingleeuwarden.nl  (Wietse de Boer)
www.easysup.nl/wat-is-sup/  (SUP-board-importeur Frank Hettinga)
www.welgelegen-workum.nl  (IJsselmeer kitecamping en bed and breakfast van Cobie Harkema, Kiteboarding Club Hindeloopen)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

SUP-instructeur Wietse de Boer wijst suppers en kanoërs de weg in het oude Waddenland van Noordoost-Friesland.

Peddelen op oude slenken en vaarten in de omgeving van Burdaard onder leiding van de Leeuwarder sportinstructeur Wietse de Boer.