Leonardo Yachts Sneek grote concurrent van Saffier door succesvolle verkoop van nóg exclusievere dagzeilers

Leonardo Yachts Sneek grote concurrent van Saffier door succesvolle verkoop van nóg exclusievere dagzeilers

Friezen op Boot Düsseldorf (3)

DÜSSELDORF (D) – ’s Werelds grootste watersporttentoonstelling, Boot in Düsseldorf (19-27 januari 2019), is voorbij. Bijna 250.000 bezoekers uit meer dan 100 landen passeerden de kassa’s. Onder de 2.000 exposanten uit 73 landen waren veel Friese ondernemers. Je pikte ze er niet zomaar uit. In tegenstelling tot de deelnemers in hal 14, de vakantiebeurs, voerden ze niet de oh zo herkenbare Friese vlag. Nee, ze zaten achter grote banners en standwanden met klinkende Engelse namen als Cobra Yachts, Delphia Yachts, Northman Yachts, WhisperPower, Jet-Thruster en Eagle.

Melle (links) en Steven Boersma op hun Eagle 37. Het jacht, nummer 1, is inmiddels weer onderweg naar Polen voor verdere afwerking. De finishing touch vindt in Sneek plaats.

Laatstgenoemd merk is eigendom van Leonardo Yachts BV aan de Zwolsmanweg op het watersportpark ’t Ges in Sneek. De broers Steven (45) en Melle (40) Boersma, voormalige wedstrijdzeilers, staan aan het roer van deze werf, producent van daysailers met een kajuitje. De mannen hebben de kunst van het runnen van een werf afgekeken van hun vader, bouwer van Stentor kajuitmotorjachten in Roemenië. Ook Intersurf was een activiteit van de Boersma’s. Ze bewegen zich met hun Eagle zeilschepen boven de luxe en inmiddels alom bekende, super mooie — en hartstikke dure — Saffier dagzeilers uit IJmuiden.

Miljonairsfair
Op Boot 2019 hadden ze een primeur neergezet, de 11,15 m lange en 2,60 m brede Eagle 37. De boot, ontworpen door Hoek Design (André Hoek), kan met een diepgang van 1,25 m nog net op de Friese meren verkeren, maar is eigenlijk gemaakt voor de grote warme wateren als de Middellandse Zee en krijgt dan een kiel die tot 1,85 m onder de waterlijn reikt. De in extremisme gespecialiseerde Boersma’s verkopen jaarlijks zo’n 10 tot 15 zeiljachten, met name 54 voeters (16,54 m), waarvan ze nu zes in aanbouw hebben. Enkele varen al aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De Snekers denken op Boot 2019 zeker drie kopers van de nieuwe 37 voets te hebben gescoord. De boot, waarvan het casco en het interieur onder supervisie van de Friezen in Polen wordt gemaakt, kost een dikke 250.000 euro. En als je een miljoen te besteden hebt, liggen de Eagle 54 en 70 binnen handbereik.
Boot Düsseldorf is voor een groot deel een miljonairsfair en daarom hét marktplein van verkoper en zeiltechneut Steven en Melle, de scheepsbouwkundige en maker van de promotiefilmpjes van de Eagle’s. Bijzonder is dat de zeilers met de bouw en verkoop van luxe motorjachten zijn begonnen. In 2001 staken ze van wal met Da Vinci Yachts. In 2015 verkochten ze het merk aan jachtmakelaar Erik Van Veen in Heeg om zich met vier medewerkers en een bosje ZZP’ers geheel toe te leggen op de ontwikkeling en productie van de meest exclusieve daysailers ter wereld.

Meer info:
www.leonardoyachts.com
www.saffieryachts.com
www.davinciyachts.com
www.vanveenyachting.nl
www.boot.de

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland dat 19 januari 2019 op Boot Düsseldorf is verschenen:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De stand van de Boersma’s op Boot 2019.

De Eagle was één van de blikvangers in hal 15.