Vonkenregen in het Friese Koudum: Tesla te water!

Vonkenregen in het Friese Koudum: Tesla te water!

Friezen op Boot Düsseldorf (2)

Vonkenregen in het Friese Koudum: Tesla te water!

DÜSSELDORF (D) – Een fikse kortsluiting tussen Elon Musk, medeoprichter en bestuursvoorzitter van Tesla in Californië, en Electric Gurbe, kán niet uitblijven. Electric Gurbe is de bijnaam van de elektrische botenontwikkelaar Gerben Zwerver uit Koudum, een plaatsje tussen de Friese meren Morra en Fluezen en het IJsselmeer. Nu misschien een spookdorp voor de Amerikanen.

Gerben Zwerver bij een tekening van zijn Besla 1100.

Want wat is er gaande? Met een bosje investeerders heeft de Koudumer Besla BV opgericht. In hal 17 van Boot in Düsseldorf, ’s werelds grootste watersporttentoonstelling (19-27 januari 2019), presenteert hij Besla elektromotorjachten en –sloepen. Nu nog artist’s impressions, maar over een half jaar speeltjes voor rijke lui, want huren kun je de vaartuigen niet.

Prijzig kaartje
De eerste drijvende Tesla, de Besla 1100, een ontwerp van Vripack in Sneek, wordt midden in de zomer van 2019 te water gelaten. Als Elon Musk niet ingrijpt. Het muisstille stalen scheepje met een doorvaarthoogte van slechts 2,30 m moet 350.000 euro opbrengen. “Maar dan heb je ook een zeer complete 4- tot 6-persoons luxury-uitvoering,” zegt Zwerver, ook de man van de rijkelijk met foto’s beplakte elektrische canalboats.
Hij zet met zijn handlangers al een paar jaar vol in op elektrisch varen. Met de provincie Fryslân zit hij om de tafel om de hele Elfstedenroute van laadpalen te voorzien, zodat de tientallen miljoenen kostende noordelijke Elfstedenvaarroute eindelijk eens goed bevaren wordt. Daar, tussen Franeker en Dokkum, op de klei, heerst al jaren een bijna helse stilte. Om de vijf kilometer moet er een laad- en betaalpaal komen en een beetje rap, want er zijn ook 43 elektrosloepen van concurrent Eva Meijer (jachtwerf Hoora in Heeg) in aantocht. Haar sloepen kosten overigens de helft van wat die van Zwerver gaan kosten: dik 30.000 tegenover dik 60.000 euro. Besla mikt op liefhebbers van chique spiegelsloepen. Besla 715 Elegantia heet nummer 1, ook design uit de stal van Marnix Hoekstra’s Vripack.

Meer info:
www.besla.nl
www.tesla.com/nl_NL/
www.friesnieuws.nl/mega-order-voor-botenbouwer-hoora-heeg-43-elektrosloepen-voor-verhuurorganisatie-happywhale/
www.elfstedenvaarvakanties.nl
www.hoora.nl
www.vripack.com
www.boot.de

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland dat 19 januari 2019 op Boot Düsseldorf is verschenen:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Mark Bax, medewerker van Gerben Zwervers bedrijf Friesland Boating, toont op Boot Düsseldorf de eerste multifunctionele laad- en betaalpaal voor de Elfstedenroute. Om de vijf kilometer moet zo’n paal komen, met hulp van de provincie Fryslân. Er zijn nu veel te weinig laadpunten.