Merk Fryslân verwijdert ‘Hollanders’ maar weigert nog steeds Friezen die niet lid zijn van Hiswa-formule

Merk Fryslân verwijdert ‘Hollanders’ maar weigert nog steeds Friezen die niet lid zijn van Hiswa-formule

Veel boze reacties van bootverhuurders richting Hiswa en provincie Fryslân

LEEUWARDEN (NL) – De bekendmaking door Fries Nieuws dat de provincie Fryslân via haar marketingbureau Merk Fryslân in het westen van het land gevestigde jachtverhuurders gratis promoot, heeft veel reacties opgeleverd. Onder druk van klachten en hoon aan het adres van de Hiswa, die de bootboekingssite op de website van de provincie Fryslân beheert, zijn “de Hollanders” tegen de middag van de site gehaald. Ook een jachtverhuurder uit de Randstad protesteerde heftig tegen het beleid van de Hiswa, omdat deze onzorgvuldig te werk zou gaan. Belangenverstrengeling lijkt een ingewikkelde knoop te hebben opgeleverd. Merk Fryslân zou snel schoon schip moeten maken.

Watersportparadijs Friesland: Woudsend.

De vanmorgen verwijderde jachtverhuurbedrijven zijn ’t Fissertje in Kaag, Hatenboer Yachting in Nieuwegein, IJsselmeerzeilers in Huizen en Aquavitesse in Bruinisse. Zij stonden evenals twintig andere Friese Hiswa-leden gratis op de site vanwege het lidmaatschap van de Amsterdamse organisatie.
Friese bootverhuurders die niet lid zijn van de Hiswa, eisen dat zij ook gratis op de boekingssite van de provincie komen. Zij beschuldigen de overheid en haar marketingbureau van ongelijke behandeling en gedwongen winkelnering: alleen bedrijven die bij Hiswa’s Vakantievaren aangesloten zijn, kunnen gratis op het platform van de provincie als gevolg van een deal die de Friese vertegenwoordiger van de Hiswa met de directie van Merk Fryslân sloot. Dit vond volgens boze jachtverhuurders uit Sneek in het geniep plaats. Indirect is VVD-gedeputeerde Klaas Kielstra als financier van Merk Fryslân hiervoor verantwoordelijk. Inmiddels zijn organisaties als het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega en Popeye in Elburg begonnen met het optuigen van alternatieve marketingsystemen voor huurboten. Die presenteren zich van 19 tot en met 27 januari 2019 op ’s werelds grootste watersportbeurs Boot in Düsseldorf. Friesland Holland heeft overigens al 20 jaar een eigen bootboekingssite: www.boatcharterholland.nl

Software
Maar liefst driehonderd Friese bootverhuurbedrijven worden door Merk Fryslân niet op de site van de provincie (www.friesland.nl) geplaatst. Ze moeten eerst lid worden van de Hiswa of dokken. De Sneker bootverhuurder Jappie van der Pol (www.polboten.nl) kon er op, maar dan moest hij €1550,- excl. btw aan Merk Fryslân en de Hiswa betalen. Hij heeft, evenals de meeste Friese jachtverhuurders, een boekingsprogramma van een Fries softwarehuis. Omdat de boekingsprogramma’s van de Friese softwaremakers niet stroken met de programmatuur van de Amsterdamse Hiswa, moeten bijna alle Friese verhuurders van sloepen, zeil- en motorboten en traditionele zeilschepen de aanpassingen zelf betalen. In totaal zou het om een bedrag van bijna een half miljoen euro gaan, terwijl een selecte groep Hiswa-leden gratis op de site staat. Friese ontwikkelaars van boekingsprogramma’s voelen zich ook ernstig benadeeld door het provinciale beleid, omdat Merk Fryslân voor het systeem van de Hiswa heeft gekozen.

Protest
Van der Pol weigert €1.550,- te betalen en heeft protest aangetekend tegen het besluit van Merk Fryslân en de uitsluiting van zijn onderneming op watersportbedrijvenpark ’t Ges in Sneek. Ook de branchemanager van de Nederlandse Jachtbouw Industrie, een concurrent van de Hiswa waarbij veel Friese jachtbouwers en –verhuurders aangesloten zijn, is op verzoek van Van der Pol en andere verhuurders met een jurist in de zaak gedoken. Ze ergeren zich aan de arrogante houding van de Hiswa en Merk Fryslân.

Meer info:
https://www.friesnieuws.nl/provincie-fryslan-subsidieert-en-stimuleert-bootverhuur-in-west-nederland/
https://www.friesnieuws.nl/steeds-meer-tips-inzake-stiekeme-deal-tussen-hiswa-en-marketingbureau-van-provincie-fryslan/
https://www.friesland.nl/nl/merkfryslan/boot-verhuren
www.waterland.frl
www.boatcharterholland.nl

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl
www.boatcharterholland.nl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief