Messe Düsseldorf kent Friesland Holland toplocatie toe voor promotie elektroboten

Messe Düsseldorf kent Friesland Holland toplocatie toe voor promotie elektroboten

Duurzaam toerisme ook hot item in Duitsland: grote exportkansen voor Friesland!

DÜSSELDORF (D) – Het verzet tegen het grote windpark voor de kust van Makkum, zeer populair recreatiewater aan de zoete kant van de Afsluitdijk, wordt onder leiding van HISWA Vereniging opgevoerd door namens de recreatiebedrijven langs de Friese IJsselmeerkust naar de rechter te stappen. Intussen stijgt in Friesland de belangstelling voor zonneweideparken, waarover vandaag (15 dec. 2016) een interessant artikel van journalist Willem Bosma in de Leeuwarder Courant staat, op pagina 3.

Electric Boating Friesland is een formule van het Fries bureau voor toerisme, Friesland Holland in Wolvega.

In tegenstelling tot een windpark kan een weiland met zonnepanelen door een aarden wal van één meter hoog eromheen aan het zicht onttrokken worden. Dus geen horizonvervuiling en geen inbeslagname van natuur en nergens anders in Nederland voorhanden ruim zoet vaarwater, geheel in lijn met het gedachtegoed van de 18 mei 2014 overleden astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels. Hij was een groot bepleiter van duurzaamheid tot op botenbeurzen als Boot Holland in Leeuwarden aan toe, waar hij, in WTC Expo, zelfs een stand had om zijn visie aan de man te brengen.

Voorsprong benutten
Zonnepanelen zijn de toekomst, ook voor Friesland, vond Ockels en vindt het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Zonne-energie is een hot item in de provincie geworden nu de wieken van Euromasthoge windturbines inwoners en toeristen uit het veld dreigen te slaan. In dit verband is het aardig te vermelden dat een Friese uitvinder op watersportief gebied, wijlen Erik Meijer van Hoora Watersport uit Heeg, één van de eersten in de wereld was met de introductie van open zeilboten (Polyvalk en Motion) met compacte elektrische voortstuwing en stroomlevering aan de accu via fotovoltaïsche cellen in een matje op het achterdek. Zijn dochter Eva (34), nu directeur van Hoora, treedt in de voetsporen van ruimtevaarder Ockels en haar vader door het elektrisch varen met zeilboten en sloepen te promoten op ’s werelds grootste watersportshow, Boot in Düsseldorf (21-29 januari 2017).

Tussen de toppers
Aanvankelijk zou het Electric Boating-plein van Friesland Holland, met o.a. Hoora Watersport, in hal 4 worden gerealiseerd, maar Messe Düsseldorf heeft het Friese informatie- en marketingbureau een nog prominentere plek gegeven en wel in hal 17, in de hal met motor- en zeiljachten van wereldmerken als Bavaria en Delphia en Friese werven als Jetten, De Boarnstream, Sturiër Yachts (De Volharding) en Aquanaut. Ook in Duitsland groeit de belangstelling voor elektrische mobiliteit in een razend tempo en daarom is Boot Düsseldorf hét moment voor Friese specialisten op het gebied van elektrisch varen en stroomopwekking via zonnepanelen op het dek om de voorsprong uit te bouwen. De provincie Fryslân, waarvan de oud-gedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) dé motor van duurzaam toerisme (sustainable tourism) was, helpt financieel mee.

Duitse markt veroveren?
Friese werven die e-boten bouwen en verhuren en mee willen doen aan de Friesland Holland-concepten Electric Boating en Sunny Energy kunnen contact opnemen met Albert Hendriks: info@frieslandholland.nl, tel. 0561-615364. Op de deelname is voor in Friesland gevestigde ondernemingen een subsidieregeling van toepassing.

Meer info:
www.boot.de
www.hoora.nl
www.aquatro.nl
www.happywhale.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Hoora’s snelle open zeilboot Motion met zonnepanelen, gefotografeerd door Jan Dirk Stuurwold van Flitss Fotografie www.flitss.nl

Hoora’s snelle open zeilboot Motion met zonnepanelen, gefotografeerd door Jan Dirk Stuurwold van Flitss Fotografie www.flitss.nl

De Enduro e-sloep van Hoora met aan het roer Eva Meijer. De sloep maakt onder andere deel uit van het Friese Happy Whale elektrisch-varen-project met steun van de provincie Fryslân. Info: https://www.happywhale.nl/
Foto: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Klik hier om de kaart te downloaden.