Met ponton van Giethoorn naar de Waddeneilanden en terug…..

Met ponton van Giethoorn naar de Waddeneilanden en terug…..

Geslaagde stunt van vriendenploeg ‘Bokkeniers’

GIETHOORN (NL) – Dat ze in Giethoorn punters en fluisterboten bouwen, en ook mooie sloepen, bijna allemaal elektrisch aangedreven, is bekend. Maar dat die voormalige turfgravers in het tot diep in China vermaarde toeristendorp van een aluminium bok, een transportvaartuig met een platte en ondiep stekende bodem, een zeilende platbodem kunnen maken, dat is nieuw en nieuws.
Een ploegje Gietersen, stoere en bovenal vrolijke kerels onder de naam Bokkeniers trok 4 juli 2022 de aandacht in het zuiden van Friesland, vooral van brug- en sluiswachters en andere pkeziervaarders. De mannen van middelbare leeftijd voeren met het van houten zwaarden, roer, mast, zeilen en een buitenboordmotor voorziene ponton van Echtenerbrug aan het Tjeukemeer (Tsjûkemar) via de Driewegsluis in Nijeterijne terug naar de thuishaven in Overijssel.

De ‘piraten’ uit Giethoorn passeren de sluis van Nijetrijne op de grens van Friesland met Overijssel. De sluiswachter is verbaasd als ze hoort van de expeditie naar de Friese Waddeneielanden. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl

Ze hadden een stunt uitgehaald: ze waren via Makkum naar Vlieland en Terschelling gevaren. Vier dagen na de start in Giethoorn waren de geboren grachtvaarders en rietmaaiers alweer thuis. “Ja,” antwoordde de roerganger in de Mr H.P. Linthorst Homansluis (Driewegsluis) in Nijetrijne op de vraag van Fries Nieuws of ze Wad (wat) ervaring hadden. Vier jaar geleden waren ze ook als Vikingen primitief, maar doelgericht, naar de Friese Waddeneilanden afgereisd om daar feest te vieren. Wat moet je daar anders? Thuis genoeg natuur: Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Gietersen zijn ondernemend, niet van de bange en hebben een groot geloof in de kracht van simpel. Op de keper beschouwd zit er genoeg lucht in een rechthoekig ponton. Als je je bij storm of bij het passeren van de veerboten goed vasthoudt aan de vastgeschroefde picknicktafels, komt het goed. En anders maar een sjorbandje om. De Gieterse versie van de Kon-Tiki (vlot van Noorse antropoloog Thor Heyerdahl) of Sterke Yerke (vier Friese jongens staken daarmee Atlantische Oceaan over) blijkt ook nog een behoorlijke rompsnelheid te hebben, gezien de korte reistijd. Doen ze in Friesland toch te moeilijk met rond- en knikspant casco’s en een design interieur waar je steeds je kop stoot als je teveel op hebt? De Bokkeniers weten het zeker: “Ja!”

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De Bokkeniers voeren 4 juli 2022 via de rivier de Linde, in het Fries Lende, en Ossenzijl naar Giethoorn. Foto’s: Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl