‘Mooiste hotel van Friesland’ blijft mogelijk heel 2021 gesloten

‘Mooiste hotel van Friesland’ blijft mogelijk heel 2021 gesloten

Hotel-restaurant Galamadammen in Koudum

KOUDUM (NL) – De Nederlandse en Friese vlag en de vlag van het dorp Koudum wapperen 19 maart 2021 bij felle zon uit het zuiden en een koude wind uit het noorden aan de masten op de minirotonde voor de ingang. Dat is de enige waarneembare beweging in en om hotel Galamadammen aan het meer Morra in Koudum. Drie units met schijnwerpers en camera’s van BouWatch, voor en achter het hotel bij de jachthaven, bewaken het omvangrijke overnachtings- en wellnesscomplex met de mooie bedrijfswoning. Niemand is welkom in het volgens Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland “mooiste hotel van Friesland”. De jachthaven gaat dit voorjaar wel open en de sloepverhuur wordt ook voortgezet door Piet Bosman uit Rijs. Deze taxiondernemer heeft er de sloepverhuur al tien jaar zelfstandig in handen.

Het is doodstil op het terrein van het zwaar bewaakte hotel-restaurant Galamadammen aan het meer Morra in Koudum.

De besloten vennootschap van de families Van Vloten (een Haags patriciërsgeslacht) en Steenbergen (schoonzoon), die het horecabedrijf en de twee jachthavens exploiteerde, Horeca Merenzicht BV onder leiding van directeur Egbert Marinus Steenbergen, ging 19 mei 2020 failliet. Niet zozeer door Covid 19, maar grote zwaar tegenvallende verbouwingen, en daardoor langdurige stilstand in het vakantieseizoen, een ander bedieningsbeleid in het restaurant en op het terras nekten de onderneming. Nog steeds is de verbouwing en renovatie niet voltooid door de eigenaar van het kapitale onroerend goed, Galamadammen Steengoed BV in Den Haag, en dat zijn dezelfde families die achter Horeca Merenzicht zaten. Het op een terp gebouwde grotendeels houten hotel met zwembad vergt veel onderhoud. Er waren op diverse plekken ook problemen met de fundatie, onder andere in het serrerestaurant, dat door de aannemer extra gestut moest worden. Het achterste deel, waarin het zwembad zit, is geheel vernieuwd, van de grond tot de nok van het dak.

De boot gemist
De vastgoedeigenaren hadden bij een vlotte herstart in 2020 een topzomer kunnen draaien, net als alle andere Friese vakantiehotels. En ook 2021 zou een topjaar kunnen zijn, want het hotel aan de Elfsteden schaatsroute, interessant voor alle soorten Elfstedentochten, was en is gewild vanwege de ligging aan de bezienswaardige doorgang voor boten van het meer Fluezen naar de Morra en Stavoren. Een toplocatie voor een veelzijdig hotel als Galamadammen dat van alle toeristische markten wel iets mee kan pikken.
Bij het bureau voor toerisme Friesland Holland kwamen en komen nu weer wekelijks vragen binnen over het hotel, onder andere van organisatoren van groepsuitjes. De website www.galamadammen.nlkomt niet verder dan de vermelding dat de jachthavens (200 ligplaatsen) weer opengaan. Ook de zelfstandige sloepverhuurder en taxiondernemer Piet Bosman uit Rijs (www.sloepverhuurhotelgalamadammen.nl) kan doorgaan met de verhuur van zijn 16 sloepen, gezien de link naar zijn site. Maar de hotelkamers, 45 stuks, kun je niet boeken. Het hotel-restaurantbedrijf zou volgens een connectie van de eigenaren het hele jaar 2021 dichtblijven, maar woordvoerder Egbert Steenbergen wilde dat desgevraagd 18 maart 2021 noch ontkennen, noch bevestigen.

Alle hotels van betekenis in Friesland hebben in de afgelopen rustige winter de zaak in een up-to-date staat gebracht en verwachten in het aankomende vakantieseizoen weer een topbezetting te hebben. In hotels in de omgeving van Galamadammen, zoals het vernieuwde Hotel Jans in Rijs, verblijven nu al aardig wat vakantiegangers, zelfs uit Duitsland. Ze nemen de strenge coronamaatregelen van hun eigen land (verplichte quarantaine bij terugkeer), maar ook van de verstrekker van de gastvrijheid, voor lief. Tien kamers waren afgelopen weekend in Geeske Wiendels’s logement bezet door fietsende en wandelende liefhebbers van de Gaasterlandse bossen, de Friese meren, het IJsselmeer en de zeven Elfsteden in de zuidwesthoek van Friesland. Maar de eigenaren van Galamadammen denken niet aan een herstart op korte termijn, dit tot verbazing van iedereen die professioneel actief is in de hotel- en reisbusiness. Opstarten wordt nu ook lastig zonder personeel — je hebt 25 man nodig — en een koude en kale zaak, waar de opwaardering vorig voorjaar stokte. De heer Steenbergen puur formeel: “Het hotel en restaurant blijven ten gevolge van corona voorlopig gesloten. De jachthaven gaat 1 april open voor havengasten.”

Meer info:
www.friesnieuws.nl/hotel-galamadammen-failliet-na-langdurige-verbouwing-ander-beleid-en-door-coronacrisis/
www.sloepverhuurhotelgalamadammen.nl
www.galamadammen.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/