Tornado Yachting Makkum Delphia 10

Motorjacht Delphia 10: ontworpen in Friesland, gebouwd in Polen

Door Albert Hendriks, 31 mei 2024

Motorjacht Delphia 10: product van samenwerking tussen Tornado Yachting en Vripack Design uit Friesland en Poolse topwerf

MAKKUM (NL) – Jurre Jan Muurling (42) van Tornado Yachting in Makkum, verkoper en verhuurder van polyester motor- en zeiljachten met een kajuit, is aan de vooravond van de Europese verkiezingen heel internationaal bezig. Eigenlijk al een paar jaar eerder. Hij wist de Nederlander Martin Schemkes, namens de Franse botengigant Group Beneteau de leider van het Poolse werfmerk Delphia, te overtuigen van de kwaliteiten van het jachtontwerpbureau Vripack Design in het Friese Sneek. En zo kwam de compacte vakantiekruiser Delphia 10 met de looks van een superjacht — Vripack zit vooral in het grote werk — op de markt.

Tornado Yachting Makkum Delphia 10

Directeur-eigenaar Jurre-Jan Muurling van Tornado Yachting aan boord van de Delphia 10 Sedan, het meest Friese motorjacht tot nu toe in de collectie van het Poolse botenmerk Delphia. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Binnen de buitenmaten 9,78 m bij 3,49 meter zijn er drie versies getekend en inmiddels bij bosjes gebouwd, onder andere in de vaart gebracht door de graag buiten de lijntjes kleurende Makkumer ondernemer: een Delphia Lounge, de Lounge Top (met een royaal dak boven de open kuip) en dé ergernis van vele bouwers van stalen motorjachten, de Delphia 10 Sedan. Laatstgenoemd jacht kost minder dan de helft van een soortgelijk motorjacht in staal: ergens tussen de 200.000 en 320.000 euro, afhankelijk van de uitvoering. Dat kan door de industriële bouwwijze met kant-en-klare modules in Polen, gelijk aan bijvoorbeeld die van campers, en het kostenbesparende ontwerp van de sneaky Sneekers.

Jurre-Jan Muurling

Jurre-Jan Muurling. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst

Minder zeilers

Ooit zat Muurling ook in het ijzerwerk, bij een verhuurder van stalen motorjachten. Daar ontdekte hij dat het bouwen van een stalen jacht een kostbare aangelegenheid is, omdat elk stalen motorjacht gebouwd en ingericht wordt volgens het wensenlijstje van de opdrachtgever. Geen standaardbouwpakketje dus. Met die niet kinderachtige bouwkosten van een stalen kajuitmotorjacht — richting één miljoen euro — zag hij zich never en nooit eigen baas in eigen water worden. Dus werd hij in 2012 verhuurder van polyester kajuitzeiljachten in Makkum, eerst onder de naam Tornado Sailing, nu Yachting. In de loop der jaren is de belangstelling voor het zeilen en het huren van een zeiljacht in Nederland gedaald, reden waarom motorjachten aan de vloot toegevoegd werden. De motorjachten zijn nu zelfs in de meerderheid: 9 van van de 17 huurjachten. Ze liggen in de haven aan De Stienplaat, direct aan het IJsselmeer, maar via een sluisje en een kanaal ook verbonden met de Friese Elfstedenroute en de Friese meren.

Nieuwe lijn wint terrein

Omdat Nederlanders, Belgen en Duitsers bij ‘sailing’ aan zeilen denken, en niet aan varen, verruilde Muurling dit voorjaar ‘sailing’ voor ‘yachting’. Het lijkt te helpen, want hij scoorde tot heden meer boekingen dan vorig jaar in dezelfde periode.

“Er wordt ook vroeger geboekt dan vorig jaar. Ik denk dat het ook komt doordat wij boten hebben die anderen niet hebben. Het zijn duidelijk geen klassiekers, maar heel moderne schepen met een afwijkend design, praktisch en betaalbaar. Niet iedereen vindt ze mooi, maar de acceptatie van de geavanceerde modelvoering onder aanvoering van Vripack neemt snel toe. De Delphia 10 is echt een hit. We proberen nu de vierpersoons 100% elektrische Delphia 10 Lounge als een luxe cabrio aan de man te brengen. Met een doorvaarthoogte van 2,4 meter zou je er de Elfstedenroute mee kunnen varen, maar je moet dan wel om de 60 km een laadpunt hebben. De Friese meren zijn als vaargebied geschikter, omdat je in iedere haven elektroaansluitingen hebt.”

Gepersonaliseerd in- en exterieur

Tussen de bedrijven door heeft Muurling bedacht kopers van de Delphia 10 een paar ongewone opties aan te bieden. Ongewoon, omdat het in feite ‘fabrieksboten’ zijn. De jonge ondernemer heeft bij de werf in Polen klaargespeeld dat er flink ‘gecustomized’ kan worden. Dat wil zeggen dat de koper bij bestelling zelf de stoffering kan bepalen en invloed kan uitoefenen op de kleurstelling. Een andere kleur dak of romp? Het kan! Vorig jaar zag een black-and-white-and-grey-edition met de stijlaanduiding Dutch Design op de Hiswa te Water het daglicht. Ook een voorbeeld van hoe deze Friese watersportondernemer zich met een grensoverschrijdende blik in de kijker weet te spelen.

Delphia 10

De Delphia 10 in de door Tornado Yachting bedachte Dutch Design-stijl. Foto: Tornado Yachting – Guy Fleury.

Dubbel genieten: gekocht motorjacht in de verhuur

Nog een interessante optie, speciaal voor mensen die ontevreden zijn over de rente op hun spaartegoeden bij de bank: breng de aangekochte Delphia 10 onder in de verhuurorganisatie van Tornado Yachting met de mogelijkheid er zelf ook gebruik van te maken. Het levert doorgaans een aanzienlijk hoger rendement op.

Albert Hendriks in Wolvega, journalist Economische Zaken en al 50 jaar Friesland-promotor, bedacht de succesformule Holland Yacht Investment. “Particulieren en bedrijven die investeren in een luxe kajuitmotorjacht of zeiljacht dat verhuurd wordt door een aantoonbaar goed presterend Fries verhuurbedrijf, neemt ieder jaar toe. Ook vanuit het buitenland stijgt de interesse voor het beleggen in boten. Geld op de bank levert weinig op, terwijl een all-weather-plezierjacht een rendement van 3 tot 9% kan opleveren. De voor alle partijen interessante koop-verhuur-constructies bieden Friese charterbedrijven de mogelijkheid hun vloten sneller te vergroten. De vraag naar luxe huurjachten stijgt namelijk ieder jaar en de bezettingsgraad per schip stijgt. Het gezegde ‘Koop een boot en werk je dood’ is verleden tijd, want investeren in een huurjacht kan lucratief zijn. Kan, want je moet wel weten in wiens boten je geld steekt, zodat je een tevredenstellend rendement op het ingelegde geld behaalt. Betrouwbare jachtcharterbedrijven, ondernemingen die je een blik gunnen in hun onderneming, in de bezettings-, schade- en onderhoudsadminstratie van de huurboot en de marketing ervan, kunnen het te verwachten rendement aardig inschatten. Doordat het goed gaat met de verhuur van boten — steeds minder watersporters willen een jacht bezitten — is er vooral meer vraag naar moderne luxe motorjachten ontstaan. Professionele verhuurders zoeken daarom mensen die geld willen steken in een nieuwe boot om daarmee snel de vloot uit te kunnen breiden. Het gaat dan om charterbedrijven met voldoende ligplaatsen in een eigen charterbasis op een toplocatie, zoals Tornado Yachting in Makkum, enerzijds aan het IJsselmeer, anderzijds aan het Friese binnenwater.”

Investeren in vakantiehuis of motorjacht?

Hendriks: “Beleggen in een vakantiehuis dat in een verhuurorganisatie ondergebracht wordt, is algemeen bekend, maar in een charterjacht veel minder, terwijl het verhuren daarvan minstens zo aantrekkelijk is. Een vakantiehuis dat slecht wordt verhuurd, bijvoorbeeld omdat de parkformule niet aanslaat, kun je niet meenemen. Verkopen kan wel, maar dan mogelijk met verlies. Wie niet content is met de opbrengsten van zijn jacht bij een bepaalde verhuurder, kan besluiten de boot na afloop van de overeenkomst over te brengen naar een andere verhuurder. Verschuivingen treden in Friesland wel op, maar zijn minimaal bij de al lang bestaande jachtcharterbedrijven. En juist die zoeken investeerders.”

Meer info:

www.tornadoyachting.nl

Meer foto’s:

www.facebook.com/friesnieuws

Tornado Sailing Makkum

De Delphia 10 in de charter- en verkoophaven van Tornado Yachting in Makkum. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Tornado Yachting MakkumTornado Yachting Makkum

Tornado Yachting MakkumTornado Yachting MakkumTornado Yachting MakkumTornado Yachting Makkum