Rustpunt

Petra’s Sommerkafé in Langelille: must visit in Zuid-Friesland

Door Albert Hendriks, 31 mei 2024

Petra’s Sommerkafé in Langelille:

Overheerlijk rustpunt in Zuid-Friese Tjongervallei

 

LANGELILLE (NL) – Ook op het gebied van patisserie is Friesland bijzonder. En dat zou je niet verwachten in deze Nederlandse provincie, waar oranjekoeken, dúmkes, sûkerlatten en kruidkoeken domineren bij de koffie. Net als Tessa Couperus in Groencentrum Witmarsum B.V. aan de Elfstedenroute in Witmarsum de bezoekers in het restaurant van het tuincentrum verrast met toptaartjes en –gebakjes, die je zelfs niet bij de betere banketbakkers aantreft, zo onderscheidt ook Petra van den Berg in Langelille zich van het normale met wel 20 soorten zelf bedacht en gemaakt gebak. In het nu drie jaar bestaande Petra’s Sommerkafé aan de rivier de Tsjonger, in de luwte van de voormalige zuivelfabriek van NOVAC, industrieel erfgoed in het Stellingwerfse dorp, neemt de drukte ieder jaar toe. Petra is het doel van vele ontdekkingsreizigers geworden.

Petra's Sommerkafé

Petra’s Sommerkafé in Langelille. In deze schenkerij en gebakkerij in het Friese Langelille, aan de rivier de Tsjonger, moet je geweest zijn. En dan kom je zeker ook weer terug. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Zeker voor fietsers, motorrijders en dakloze automobilisten op de route Wolvega Friesland, natuurpark Rottige Meente, Schoterzijl, Kuinderbos en terug via de rivier de Lende, is het Tirools aandoende houten cafeetje op het adres Kerkeweg 95 een favoriete stop. Petra komt niet uit Oostenrijk, maar uit de omgeving van Rotterdam, en is getrouwd met Allard van der Wal, de aannemerszoon die zich onder de naam Allardshout heeft bekwaamd in het maken van serre’s, terrasoverkappingen en stoer tuinmeubilair van douglas, eiken en andere soorten hout. Seizoensgeoriënteerd bakken is al jaren dé hobby van de altijd goedlachse Petra.

Familiebedrijf

Wie het grote terras en het zomercafé binnen betreedt, merkt direct dat de familie veel met hout heeft. Ook zoon Maarten heeft zich in de houtwereld gestort en wel met het graveren en decoreren van houtproducten als borrel- en serveerplanken en gepersonaliseerde cadeaus van hout. En dat allemaal — café, bakkerij en graveerderij — in vertrekken in de schuur, eens (vanaf 1915)  de timmerwerkplaats van timmerbedrijf Van der Wal. Overigens spreekt Petra van Scandinavische invloeden in haar schenkerij en bakkerij, want zij en haar man hebben houtland Zweden ontdekt als hun favoriete vakantiebestemming.

De zaak, die ook biologisch ijs, cadeautjes en vintage serviezen en verwante artikelen verkoopt, is ’s zomers bijna ieder weekend open van 11.00 tot 17.00 uur. Vorig weekend was ze dit jaar weer voor het eerst open en dat wordt direct rondverteld. Daarom waren er gisteren, zaterdag 4 mei 2024, weer veel gasten, zoveel dat zoon Bram van der Wal, industrieel ontwerper, ook aan de bak moest. Dochter Merel verschijnt ook geregeld in de Tjongervallei. Zij serveert in Amsterdam, niet in Langelille, de nieuwste trends in de mode- en woonbusiness. En Allard? Die timmert door de week, bedient soms ook en maaide gisteren à la Max Verstappen het gras, opdat het bedrijfje van zijn vrouw, die in de winter werkzaam is bij DA Drogisterij Sleyt in Wolvega, in beeld blijft.

Meer info:

De openingstijden van Petra’s Sommerkafé vindt u via Google en Instagram (@petrassommerkafe).

Adres: Kerkeweg 95, Langelille, Friesland, tel. 06 13278000.

www.degraveerschuur.nl (Maarten van der Wal)

www.allardshout.nl (Allard van der Wal)

 

Meer foto’s:

www.facebook.com/friesnieuwsRustpuntRustpunt

Sommerkafé

Selfmade patissier Petra van den Berg. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Petra's Sommerkafé

Petra’s Sommerkafé en Langelille. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Petra's SommerkaféPetra's SommerkaféPetra's SommerkaféPetra's Sommerkafé

Langelille

Langelille.

LangelilleLangelilleLangelilleLangelille