Must see aan Elfstedenroute: De mooiste kroeg en kleinste stokerij van Friesland

Must see aan Elfstedenroute: De mooiste kroeg en kleinste stokerij van Friesland

Wie neemt De Hollandse Kus en distilleerderij Trappenburg in Pingjum over?

PINGJUM (NL) – Kroegbaas en distilleerder Hans Trappenburg is 65, zijn partner Judith van Schaik 68. 4 Augustus 2000 kochten zij, afkomstig uit het Gooi, de totaal vervallen dorpskroeg van Pingjum. Vanwege de bovenliggende zaal voor 125 man was het ook hét vergaderhuis van het dorp aan de Friese kop van de Afsluitdijk. In stappen knapten handige Hans en energieke Judith de boel zelf op, terwijl het café met eetgelegenheid gewoon in bedrijf bleef. De Hollandse Kus werd één van de mooiste kroegen van Friesland, helemaal toen Hans in 2007 vergunning kreeg om zelf zijn likeuren, berenburg, limoncello en wodka te stoken. Maar nu is het moment gekomen om een opvolger te zoeken. In Pingjum zijn ze bezorgd. Wie redt stokerij Trappenburg en het knusse “grand café” en daarmee een stuk leefbaarheid van Penjum, Fries voor Pingjum?

Eetcafé De Hollandse Kus en distilleerderij Trappenburg in Pingjum hebben een zaal op de eerste verdieping die kan worden verbouwd tot logement met twee of drie kamers.

Het nostalgisch ingerichte café werd de laatste jaren meer en meer een proeflokaal voor groepen nadat kok Judith een operatie moest ondergaan en het café minder vaak open ging. Om de week is het een weekend open voor iedereen — zie facebook: www.facebook.com/cafepingjum/— maar groepen zijn altijd welkom, op afspraak natuurlijk.

Judith is weer helemaal vitaal, maar heeft toch besloten een toontje lager te zingen, al zijn haar verhalen nog altijd Amsterdams sterk. Ze schrijft op de klei tussen Bolsward en Harlingen, nabij de Elfstedenroute, nieuwe Friese geschiedenis. Goedgelovigen gaan gegarandeerd voor de bijl, want haar vertellingen aan de hand van aan de wand hangende foto’s en schilderijen zijn net zo smakelijk als haar stoofpotjes met Turks brood. En net zo verbazingwekkend als het verhaal van Grutte Pier en koning Radboud. Echtgenoot Hans, afkomstig uit het Gooi, kijkt op een afstand belangstellend toe. Zelfs hij, de nuchtere Trappenburg, lijkt erin te trappen. De vaste gasten, zoals communicatieman René van Zijp, tentenbouwer Beuker en campinghouder, biersommelier en troubadour Jan Nota, doen alsof ze het verhaal voor het eerst horen. Zouden ze dat niet doen, dan spijkerde Judith de heren gegarandeerd vast aan het plafond om als ondersteuningspilaren voor de vloer van de zaal op de eerste verdieping te dienen.
De cruciale kolom midden in de kroeg is foetsie sinds het dorp er niet meer vergadert, omdat de altijd vrolijke Judith chagrijnig werd toen ze er achter kwam dat de vergaderaars zich elders vol goten. Ze verdomde het voor onbezoldigde gastvrouw te spelen. De helft van Pingjum gaf haar groot gelijk en sinsdien is dus de helft van het dorp geregeld bij haar te gast. De andere helft vermaakt zich ergens anders. Judith zit er niet mee. En er komen steeds meer toeristen in groepjes op bezoek, want de geur van de drankjes van manlief Hans werkt bedwelmend tot in Amsterdam. Joop Braakhekke van restaurant Le Garage was, hoe klein ook, een grote klant. Hij is dood, maar leeft voort in Pingjum.

Hoe verder?
Bij Hans en Judith is niks gewoon. Zelf zijn ze dat ook niet. Echte Hollanders, maar wel heel leuke.
Ze werken als monniken en tappen ook bier als Cisterciënzers. In De Hollandse Kus kun je wel dertien soorten trappistenbier krijgen, maar de menukaart is niet des bijbels. Korter dan kort. Een stoofpotje, daar moet je de avond mee door zien te komen, maar wat voor stoofpotje! Heb je trek in meer, dan bestel je nog een “smulpannetje”, want Judith heeft voor nood zelfs een voorraad in de diepvries. Ze is wel anderhalve dag zoet met de voorbereiding en het koken. Puur ambacht in een professionele keuken. Van heinde en verre komen mensen naar Pingjum voor haar suddergerecht, waarin net zoveel rundvlees als allerlei soorten groenten en kruiden zitten. En men komt uiteraard voor de drankjes van Hans.
Het stel vindt het nu allemaal nog leuk, maar ze zijn realistisch: dit kan niet nog jaren zo doorgaan. Ze willen hun café met stokerij en woning verkopen aan een liefhebber, iemand die toekomst ziet in de tent waarvan de grote zaal vrij gemakkelijk kan worden verbouwd tot een dorpslogement. Wie interesse heeft, wordt met open armen ontvangen door Judith en Hans, net als iedere andere bezoeker. Eigenlijk zou iedereen De Hollandse Kus eens bezocht moeten hebben. Voordat je het weet is hij er niet meer en dan heb je wat gemist!

Meer info:
www.facebook.com/cafepingjum/
www.dehollandsekus.nl
www.elfstedenexperience.frl

Watervakantiemagazine:
Blader hier in het magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Eetcafé De Hollandse Kus en distilleerderij Trappenburg in Pingjum heeft een zaal op de eerste verdieping die kan worden verbouwd tot logement met twee of drie kamers.

Een en al gezelligheid in De Hollandse Kus waar Judith van Schaik de entertainer en kok is.

Hans Trappenburg is stoker van Trappenburg sterke dranken en tapper van dertien soorten trappistenbier uit verschillende landen.

De van A tot Z ambachtelijk gestookte producten van Trappenburg: 100% Fryslân!

Pingjum ligt vlakbij de Waddenzee en de Afsluitdijk en maar twee kilometer van de Elfstedenroute. Elfstedentochten: www.frieslandfietsvakanties.com