Klimaatneutraal logeren op door unieke landschappen omgeven melkveebedrijf

Klimaatneutraal logeren op door unieke landschappen omgeven melkveebedrijf

VIP-vakantie op grote Friese boerderij nabij fietsparadijs Wolvega

OLDETRIJNE (NL) – Kamperen bij de boer kan in Friesland op talrijke locaties, maar vakantie houden in een luxe appartement in het hart van een moderne melkveehouderij, die mogelijkheid is zeer beperkt. Trienke Elshof, boerin in het Friese Oldetrijne bij Wolvega en tevens regiovoorzitter van de agrarische belangenorganisatie LTO Noord, heeft onlangs op haar bedrijf een prachtig gastenverblijf geopend. Alles is nieuw: het bouwwerk en het interieur.

Trienke Elshof, boerin en bestuurder in het Weststellingwerfse Oldetrijne, biedt haar gasten het hele jaar een zeer gevarieerde comfortabele plattelandsvakantie.

Daarin heeft ze twee stijlen harmonieus samengebracht: robuuste elementen van historische boerderijbouw — hergebruikt oud hout — en eigentijds comfort en meubilair dat zo uit Home Center lijkt geplukt. Het is een klimaatneutraal tweepersoons VIP-vakantieappartement met stroom van zonnepanelen en vloerverwarming van de melkkoeling. In de living met keuken heb je zicht op groene weiden met koeien en ’s avonds schitterende zonsondergangen. Midden op een boerenerf en toch geen stank en geen storende herrie.

Toplocatie
Mevrouw Elshof en haar man Henk hebben een brandschoon melkveebedijf aan de rand van natuurpark De Rottige Meente en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Gasten fietsen naar Giethoorn, historisch landgoed De Eese, Nationaal Park Drents-Friese Wold, vorstelijk Oranjewoud, de Friese meren, de UNESCO Werelderfgoederen Wouda stoomgemaal in Lemmer en voormalig eiland Schokland in de Noordoostpolder. Daar bevindt zich ook de fleurigste topattractie van Nederland: tropische paradijs de Orchideeënhoeve.
Het appartement is uitermate geschikt voor een week vakantie in een regio waar vier provincies elkander raken: Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland. De gastvrouw biedt huurders luxe toerfietsen en e-bikes van Friesland Holland Travel Service aan, compleet een dikke reisgids en routekaarten naar alle must-sees. Uit alle delen van de wereld melden zich toeristen die de combinatie van een boederij met 240 koeien en beschermde en zeer gevarieerde natuur erg interessant vinden.

Huurtarieven appartement en fietsen en reserveren
Het tweepersoons gastenverblijf met hoteluitrusting, dus met opgemaakte bedden en huishoudlinnen, en een compleet uitgeruste keuken met koffie en thee, is te huur voor €75,- per nacht. Een 8-daags verblijf komt op €450,- (8 dagen, 7 nachten, 6 nachten betalen). De schoonmaakkosten bedragen €25,-. Voor een ontbijtpakket in de koelkast, met diverse verse broodjes, wordt €12,50 per persoon gerekend. Inchecken op de dag van aankomst vanaf 15.00 uur, uitchecken uiterlijk 11.00 uur op de dag van vertrek. Honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan. Prijzen incl. toeristenbelasting.

Bij Friesland Holland Travel Service in Wolvega zijn luxe e-bikes van topmerken te huur. Deze zijn voorzien van twee fietstassen met een accu voor het afleggen van grote afstanden. Ze kosten €22,00 per dag. De huur van een luxe sportieve toerfiets met twee fietstassen komt op €12,- per dag. De bezorg- en opkaalkosten zijn €7,50 per fiets.
Met de elektrische fietsen kunnen afstanden van 75 tot 100 km op één acculading afgelegd worden, afhankelijk van het gewicht van de berijder, de belading van de fiets en de weersomstandigheden. De e-bikes zijn evenals de toerfietsen Elfstedenproof. Bij iedere fiets zit een reisdocumentatieset met een dikke reisgids (Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas ter waarde van €25,-), fietskaarten en routes met knooppunten en bezienswaardigheden.
Op de fietshuur is Friesland Holland’s unieke pechhulp van toepassing: bij pech onderweg direct vervangende gelijkwaardige fiets op de met de Friesland Holland servicewagen bereikbare pechlocatie in Friesland en binnen een straal van 35 km van Wolvega indien de berijder zich buiten de provincie bevindt, bijvoorbeeld in Giethoorn of op Schokland.

Reserveringsaanvragen kunt u mailen naar de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service: info@frieslandholland.nl. Telefoon 0561-615364 (vanuit het buitenland +31 561-615364.

Landelijke primeur met huurdak voor zonnepanelen
In september 2017 werd op het melkveebedrijf van Trienke en haar man Henk het eerste huurdak met zonnepanelen in Nederland opgeleverd in het kader van het Solar-programma van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De minister van Economische zaken kende toen ruim 200 miljoen euro SDE+-subsidie toe voor de installatie van zonnepanelen bij leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina: 416.000 panelen op daken van 310 melkveebedrijven. Deze zonnepanelen, gezamenlijk goed voor een oppervlak van ruim 100 voetbalvelden, wekken samen meer dan 20 procent van de stroom voor de Nederlandse productielocaties en kantoren van de zuivelonderneming op. Dit staat gelijk aan 33.000 huishoudens.

De installatie van de panelen werd uitgevoerd door GroenLeven in Heerenveen. Dit bedrijf ontwikkelde de ‘dakhuuroplossing’. FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik in de keten volledig te dekken met de productie van groene stroom op het boerenerf en daarmee bij te dragen aan het bereiken van de doelstelling voor klimaatneutrale groei in 2020. Daarom stimuleert FrieslandCampina de productie van groene stroom door leden-melkveehouders met een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot.

De agrosector speelt een steeds grotere rol in de energietransitie. Nu al zijn boeren goed voor de helft van de nationale groene energieproductie. De schaalgrootte van de plaatsing van zonnepanelen via de dakhuuroplossing van GroenLeven draagt in aanzienlijke mate bij aan het bereiken van de klimaatdoelstelling van de regering.

FrieslandCampina werkt aan meerdere initiatieven voor een efficiënte duurzame zuivelketen om klimaatneutrale groei te realiseren. Door de aankoop van groencertificaten, stimuleert de onderneming de leden-melkveehouders om duurzame energie op te wekken met bijvoorbeeld windmolens, mestvergisting of zonnepanelen.

Groot dak is bron van energie
De dakhuuroplossing van GroenLeven richt zich op melkveebedrijven met daken met een oppervlak van meer dan 1.000 m2. Het Heerenveense bedrijf voorziet het dak van de melkveehouder van zonnepanelen en zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud.

Het produceren van groene stroom met zonnepanelen is een betrouwbare methode en in principe geschikt voor elke boerderij. Op een gemiddeld dak van een melkveebedrijf (meestal stallen) passen meer dan voldoende zonnepanelen om het totale elektriciteitsverbruik van de boerderij te compenseren. Met zonnepanelen levert een melkveehouder op een zichtbare manier een bijdrage aan de verduurzaming van de keten. In totaal hebben al bijna 2.000 melkveebedrijven van FrieslandCampina zonnepanelen.

De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van 3 tot 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak en kan de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. De melkveehouder kan jaarlijks besluiten de installatie en de bijbehorende SDE-subsidiegelden over te nemen. Naast het eigen gebruik op het melkveebedrijf wordt een deel van de zonnestroom gebruikt om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van FrieslandCampina in Nederland.

Meer info:
www.frieslandholland.nl/bedrijf/luxe-appartement-te-oldetrijne/
www.groenleven.nl/zonne-energie-op-uw-dak
www.frieslandcampina.com
www.homecenter.nl

Watervakantiemagazine:
Blader hier in het magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Trienke Elshof, boerin en bestuurder in het Weststellingwerfse Oldetrijne, biedt haar gasten het hele jaar een zeer gevarieerde comfortabele plattelandsvakantie.

In Trienke Elshofs gastenverblijf, dat een weids uitzicht op natuurpark De Rottige Meente biedt, beleef je de mooiste zonsondergangen.

Een impressie van het gastenverblijf van de agrarische maatschap H.J.J. Elshof en T. Elshof-Witteveen aan De Weeren in Oldetrijne bij Wolvega.

Het vakantieverblijf van Trienke Elshof is omringd door prachtige landschappen met uitstekende fietspaden, zoals natuurpark De Rottige Meente, Nationaal Park Weerribben-Wieden, Nationaal Park Drents-Friese Wold, De Friese Wouden, Giethoorn, historisch landgoed De Eese, Flevoland met UNESCO Werelderfgoed Schokland en tropisch paradijs De Orchideeënhoeve, vorstelijk landgoed Oranjewoud en de Friese meren met o.a. Lemmer (UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Wouda stoomgemaal) en het Tjeukemeer en aangrenzende natuurgebieden. Alle gebieden bevinden zich op fietsafstand (lussen van 40 tot 60 km). Natuurpark De Rottige Meente ligt op loopafstand (2 km).