Nieuw lichtspektakel Orchideeën Hoeve trekt duizenden liefhebbers van kerstsfeer

Nieuw lichtspektakel Orchideeën Hoeve trekt duizenden liefhebbers van kerstsfeer

Tropisch paradijs is door kleurrijke verlichting in het donker totaal anders

LUTTELGEEST (NL) – De eerste twee van de elf kaarsjesavonden in de kassen van De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest in de Noordoostpolder, zaterdag 7 en zondag 8 december 2019, waren goed voor bijna 4.000 bezoekers. Volgens Thomas Jacobus Maarssen, die met zijn broer Jeroen de derde generatie is die de oorspronkelijke kwekerij en nu grootste tropische attractie van Europa runt, trekken de kaarsjesavonden ieder jaar meer mensen uit Nederland, maar inmiddels ook uit Duitsland en België. De buitenlanders hebben er een rit van 100 tot 300 km voor over.

De Orchideeën Hoeve is met meer dan 250.000 bezoekers per jaar een nationale topattractie. Volgens de ANWB is het tropisch paradijs met kleindierentuin al jaren het leukste uitje van Flevoland, en eigenlijk ook van Friesland, gezien de ligging nabij Lemmer en de hoeveelheid bezoekers uit de provincie Fryslân, zowel inwoners als toeristen.

De drie generaties Maarssen wonen in het Friese Spanga, bij Natuurpark Rottige Meente, tussen Wolvega en Kuinre. De familie onderhoudt al vanaf 1984, toen de orchideeënkwekerij voor het grote publiek opengesteld werd, een nauwe band met Friesland. Die provincie heeft geen overdekte flora- en fauna georiënteerde attractie van het formaat Orchideeën Hoeve en al helemaal niet een die het hele jaar open is. Om die reden promoot het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de dichtbij Wolvega en Lemmer gelegen Orchideeën Hoeve als een van dé all-weather-bezienswaardigheden van Friesland. Hotels als Van der Valk Exclusief in Wolvega maken in kerstarrangementen dankbaar gebruik van de ‘Christmas Events’ die de onderneming van de familie Maarssen ieder jaar organiseert.

Topevent: kaarsjesavonden
Het met kerst verlichten van de paden in de kwekerij — en later diverse thematuinen — met echt brandende kaarsen is sinds 1984 een groot succes. Om meer liefhebbers van tropische flora en fauna de kans te geven de lichtjesroute te lopen, of met de rolstoel te rijden, is het aantal kaarsjesavonden dit jaar uitgebreid naar elf: 7, 8, 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22 en 23 december.
Op de eerste avond, 7 december, kwamen 1400 mensen naar Luttelgeest, sommigen per touringcar. De kaarslichtjes, nu gecombineerd met zeer kleurrijke, hier en daar continu wisselende lichtspots die fonteinen verlichten, gaan om 16.30 uur aan en om 21.00 uur uit.

Bezoekersinformatie
Wilt u ook de lichtsensatie van de Orchideeën Hoeve meemaken? Hier vindt u de openingstijden: www.orchideeenhoeve.nl/openingstijden/. U kunt ook online kaarten en daarmee een bezoektijd bestellen via www.winterdroom.nl.
PR-medewerker Femke Kroese meldt dat de directie zich voor het eerst genoodzaakt ziet de bezoekers aan de lichtjesroute gedoseerd toe te laten, voor de veiligheid, maar vooral opdat iedereen optimaal kan genieten van de feeërieke sfeer. Om de twintig minuten kan een groep “op pad”.
Een ticket voor de kaarsjesavonden (vanaf 16.30 uur) kost €9,50 per persoon. Een kaarsjesavondticket voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar kost €6,50. Kinderen tot en met 3 jaar. Wie een dagentreebewijs heeft gekocht (€14,50 voor volwassenen) of in het bezit is van een jaarkaart, heeft gratis toegang tot het lichtspekatel dat op 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22 en 23 december om 16.30 uur begint.

Dubbel genieten
Tip van Fries Nieuws: Ga op een middag, die aan de kaarsjesavond voorafgaat, naar de Orchideeën Hoeve. Dan kunt u bij daglicht de Orchideeëntuin, het Amazone Regenwoud, de Lorituin, de Vlinder Vallei, de ‘Zwevende’ Bloementuin, het Mangrovebos Speelparadijs, de Citruslaan, het Jungletheater, het Makirijk, de stokstaartjestuin, de luxe bloemenwinkel, het serrerestaurant en de orchideeënkwekerij bezoeken en om half vijf, als het donker wordt, alles nog eens zien, maar dan als een mega sprookjestuin. Bij duisternis zijn de tuinen, door de speciale verlichting, bijna onherkenbaar anders.

Meer info:
www.winterdroom.nl
www.orchideeenhoeve.nl
www.facebook.com/kerstinfriesland/

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Zaterdag 7 december 2019 maakte Fries Nieuws reporter Albert Hendriks onderstaande fotoreportage van de eerste van de elf kaarsjesavonden. De foto’s geven de werkelijkheid weer; ze zijn dus niet bewerkt! Hendriks maakt nooit gebruik van Photoshop of soortgelijke bewerkingsprogramma’s, ook niet van de stand Automatisch. De foto’s zijn uit de hand genomen, dus niet vanaf een statief, met een sluitertijd van 1/30 tot 1/15 seconde. Hendriks’ camera, een nieuwe Olympus OMD E-M1 Mark II van CameraNU.nl op Urk, is een voor alle lichtomstandigheden perfect in te stellen reportagecamera, maar is verre van gebruiksvriendelijk door de vele kleine knoppen.