Ondanks Coronavirus toch Hiswa Amsterdam Boat Show met veel Friese primeurs

Ondanks Coronavirus toch Hiswa Amsterdam Boat Show met veel Friese primeurs

E-boats zijn de publiekstrekkers

AMSTERDAM (NL) – Vanmorgen, woensdag 11 maart 2020 om 11.00 uur, vond de feestelijke opening plaats van de 65e editie van de HISWA Amsterdam Boat Show. Dit jaar was de eer aan wereldkampioen windsurfen Kiran Badloe om de beurs officieel te openen. De HISWA Amsterdam Boat Show vindt van 11 tot en met 15 maart plaats in RAI Amsterdam.

De HISWA werd woensdagmorgen 11 maart 2020 om 11.00 uur traditioneel geopend met het luiden van de scheepsbel. Dit jaar was het de eer aan Kiran Badloe, wereldkampioen RS:X windsurfklasse om de gong te luiden. Rechts beursmanager Gertjan Roos. Foto: Hiswa-Kleurstof.

De HISWA Amsterdam Boat Show gaat dus ondanks de Corona-epidemie in Nederland gewoon door zoals gepland. In Friesland circuleerden deze week hardnekkige geruchten dat de beurs niet door zou gaan. Aan de show nemen verscheidene Friese bedrijven deel, zoals Aquatec Industries en Antaris Boats uit Woudsend met de nieuwe Antaris X, Hoora Watersport uit Heeg met een 3D geprinte elektrosloep, Kuiper Verzekeringen uit Heerenveen, Zeilschool Pean uit Nes-Akkrum, Karyvo jachttechniek uit Sneek en Besla Boats uit Koudum. De Friese botenbouwers zijn de leveranciers van de primeurs.

Extra hygiënemaatregelen
Beursmanager Gertjan Roos: “We begrijpen dat met de vele nieuwsberichten rondom het Coronavirus er veel vragen zijn die leven bij onze exposanten en bezoekers van de HISWA Amsterdam Boat Show. Als RAI Amsterdam en organisator van de HISWA Amsterdam Boat Show volgen we de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) op de voet. We staan in nauw contact met gespecialiseerde instanties en partners, zoals het RIVM, GGD om tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen en risico’s te vermijden. Daarbij nemen we de richtlijnen van het RIVM en de GGD als uitgangspunt. Vanzelfsprekend staat het welzijn en de veiligheid van onze exposanten, bezoekers en andere betrokkenen voorop. Tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show hebben we daarom extra hygiëne-voorzorgsmaatregelen genomen. Wij adviseren bovendien iedereen de richtlijnen en adviezen van het RIVM en de GGD met betrekking tot hygiënevoorschriften te volgen. De burgemeester van Amsterdam, mevrouw Halsema, heeft in een openbare brief aangegeven dat ons evenement gewoon door kan gaan.”

Meer info:
www.rai.nl/rai-amsterdam/nieuwsbericht/update-coronavirus/
www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus
www.hiswarai.nl
www.hoora.nl
www.aquatro.nl
www.antarisboats.com
www.kuiperverzekeringen.nl
www.pean.nl
www.besla.nl
www.karyvo.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Een blikvanger op de Hiswa is de duurzaamste sloep ter wereld, de zes meter lange SLO3P. Deze staat op het Elektrisch Varenplein, stand 05.360. Eva Meijer (foto), directeur van Hoora Watersport en Aquatro in het Friese Heeg, voorzag de door 10XL in Dordrecht 3D geprinte sloep van de nodige vaartechniek. Het ontwerp is van Gerbert Smits van 10XL, een in 3D printing gespecialiseerde onderneming die Nederlands grootste 3D printer in huis heeft. De foto’s zijn genomen in de productiehal van Hoora, enkele dagen voor de beurs, toen de boot nog vaarklaar moest worden gemaakt.
Als grondstof voor de printer van de sloep diende door recycling verkregen polypropyleen (PP), een zogenaamde thermoplastic. Het consortium van Philips in Drachten, Morssinkhof Plastics in Heerenveen, NHL/Stenden Hogeschool en afvalverwerker Omrin in Leeuwarden heeft met ‘Closing the Loops’ een doorbraak bereikt in recycling van kunststof verpakkingen. De groep is er in de afgelopen drie jaar in geslaagd om gebruikt polypropyleen (PP), verkregen uit gescheiden restafval, te verwerken tot een hoogwaardige grondstof voor gerecycled plastic. Uniek aan de doorbraak is dat de grondstof, het zogeheten granulaat, van dusdanig hoge kwaliteit en zuiverheid is dat het op grote schaal gebruikt kan worden om hoogwaardig ‘nieuw’ plastic voor consumentenproducten te maken, in iedere gewenste kleur, zoals sloepen. Hiermee wordt de productie van nieuw plastic vervangen door gereycled plastic.
De volgende stap is de bouw van een fabriek voor de verwerking van PP-afval voor toepassingen in consumentenverpakkingen, waarmee Morssinkhof in Heerenveen is gestart. Hier wordt straks plastic verpakkingsafval van huishoudens verwerkt tot een granulaat waarmee PP kan worden gemaakt dat de esthetische en kwalitatieve eigenschappen van nieuw PP evenaart. Foto’s: Albert Hendriks Fries Nieuws

In het paviljoen Elektrisch Varen zijn twee Friese primeurs te zien: naast de elektrische SLO3P sloep, een coproductie van Hoora uit Heeg en het 3D-printbedrijf 10XL uit Dordrecht, ligt de elektrische Besla 715 sloep van Besla Boats uit Koudum (foto). Foto: Albert Hendriks Fries Nieuws.

Primeurs op de HISWA: Antaris Boats uit Woudsend showt het motorjacht Antaris X (foto met directeur Klaas Schiphof), Enkhuizen Sloep toont de Evolution 6, Bootcenter Wilnis lanceert de Nappassion, Saffierheeft de Saffier SE Leisure meegegenomen, Domani Yachts laat de Chaseboat E32 zien, Alumax brengt TheNext electro en USafe presenteert een op afstand bestuurbare reddingsboei. Foto: Albert Hendriks Fries Nieuws.