Ontembaar vuur in keramiekpaleis Princessehof

Ontembaar vuur in keramiekpaleis Princessehof

Publicatiedatum: 1 December 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Kunstroute Friesland:

LEEUWARDEN (NL) Armando (1929) is bij het grote publiek bekend als schilder en beeldhouwer. Hij werkte ook als journalist, dichter, performer, violist en bokser. Dit onvermoeibare multitalent test met grote passie elk mogelijk materiaal; of het nu klanken, woorden of verf betreft. Armando werkt pas een aantal jaren met keramiek. In Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden)presenteert hij vanaf 10 december voor het eerst zijn imposante vazen, schalen en tegels.

In 2004 experimenteerde Armando voor het eerst met keramiek in de vorm van schotels en platen. Na een recent bezoek aan het Princessehof, liet hij zich inspireren door de vazen uit de art nouveauperiode en concentreerde hij zich op de monumentale vaas. ‘De vaas is een mooie vondst om er het vloeibare of andere zaken eindeloos in te bewaren, maar als hij valt is hij kapot … begrijp je  … op zoiets wil ik schilderen. Dat is waar mijn werk over gaat.’, aldus Armando.

Het werden basale vazen van circa 1.50 meter hoog, het maximale formaat dat door een mens gedraaid kan worden. In het glazuur manifesteert zich de voor Armando kenmerkende schilderstijl: intense ‘vlekken’ in allerlei glazuurdiktes, waardoor dichtheid en transparantie de belangrijkste tegenspelers in de schildering zijn. Bewust beperkt hij zijn kleurpalet tot twee of drie kleuren. Galeriehouder Roland Janssen van Galerie Willy Schoots, Struktuur ‘68 in Den Haag en keramist Norman Trapman begeleidden Armando bij zijn nieuwste uitdaging.

Televisie

Het hele ontstaansproces van de vazen is op film vastgelegd door Halbe Piter Claus in samenwerking met Omrop Fryslân. Via deze film kan een ieder van het begin tot het einde deelgenoot worden van een experiment van een krachtig kunstenaar en ervan getuige zijn dat het leven niet saai hoeft te zijn als je tachtig bent: Armando’s vuur blijkt niet te temperen. De film ‘Het ontembare vuur’ is in de presentatie opgenomen en is ook te zien op zondag 9 januari a.s. op Ned. 2 (15.30 uur).

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus, met tekstbijdrage van Ank Trumpie, conservator Keramiekmuseum Princessehof, uitgegeven door Galerie Willy Schoots.

De tentoonstelling is te zien tot en met 3 april 2011.

Info: www.princessehof.nl