Op unieke trekking e-bike van Friesland Holland valt fietsvakantie nooit in het water

Op unieke trekking e-bike van Friesland Holland valt fietsvakantie nooit in het water

Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition

WOLVEGA (NL) – De fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service stelt hogere eisen aan een e-bike dan een doorsnee gebruiker. Daarom maken ze in het Zuid-Friese Wolvega elektrische fietsen beter dan ze in de basis zijn door het modificeren en opwaarderen van nieuwe merkfietsen. Unique Cycling heet die ‘fietsenfabriek’, tevens de naam van arrangementen met exclusieve e-bikes.

Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland stelde de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition samen om fietsvakanties in Friesland, met name in de natuurgebieden in het oosten van de provincie (Friese Wouden), een extra dimensie te geven. Onder de naam Unique Cycling worden de exclusieve fietsen en arrangementen vermarkt via www.frieslandfietsvakanties.com

Directeur Albert Hendriks: “Onze fietsen moeten beter dan gemiddeld zijn, omdat ze ingezet worden op lange afstanden, onder alle weersomstandigheden, gedurende meerdere dagen aaneen. Immers, onze veeleisende vakantiegast heeft gekozen voor een bepaalde periode en dan moet technisch niets in de weg zitten om hem of haar te laten genieten van stad en land in Friesland. Bovendien ontdekte ik dat gasten het heel leuk vinden op een fiets te rijden die ze thuis niet hebben. Hoe aparter, hoe mooier. Zie het als een extra dimensie van de fietsvakantie in Friesland.”

Vier partijen
Samen met Hans de Boer van Alba Bikes in Arnhem, sportfietsenspecialist Henk Weerman van Weerman Fietsen in Wolvega en fietsaccessoirefabrikant Basil in Ulft, heeft de Friese reisorganisatie een bijzondere trekkingfiets samengesteld. Deze is gebaseerd op de afgelopen zomer door haar geïntroduceerde en voor verhuur ingezette Alba Unique Safe & Comfortable, een geheel met Shimano componenten gebouwde e-bike. Hendriks: “Gebruikers waren zo enthousiast over met name het frame — lage instap en toch hartstikke strak en stijf — en de nieuwste Shimano Steps aandrijftechniek, dat ik besloot een trekkingversie te bouwen, met name speciaal voor de nieuwe Elfdorpenroute.

Elfdorpenroute
De 350 km lange Elfdorpenroute is het zusje van de Elfstedenroute (250 km), maar dan in de Friese Wouden in het oosten van Friesland en in een stukje Zuidwest-Drenthe (Nationaal Park Drents-Friese Wold) en Noordwest-Overijssel (Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn en omgeving). In het kader van ecotoerisme nemen fietsers op die route hun eigen bagage mee van hotel naar hotel of bed and breakfast.
“Ervaren lange-afstand-fietsers met een trekking bike weten hoe dat gaat, maar velen hebben geen idee hoe leuk trekken door natuurrijke regio’s is,” licht Hendriks toe. “Onafhankelijk, in je eigen tempo naar het volgende reisdoel, stoppen waar je wilt. Om die beleving nóg groter, nog sensationeler te maken, heb ik de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition gecomponeerd. Een hele mond vol, maar het geeft direct aan dat het om een uitzonderlijk comfortabele en veilige trekking bike gaat, die elk-weer-bestendig is.”

Zes waterproof Basil tassen
Op de fiets zijn de beste fietstassen van Basil gemonteerd: 2 x afneembare Basil Miles Nordlicht (fietsrugzak met rode LED-strip zijverlichting, 17 liter) op Velo Altran achterdrager; 2 x afneembare Basil Discovery 365D (9 liter) op Cordo voordrager; 1 x Basil Miles bagagedragertas MIK (7 liter, achterop gemonteerd op het MIK-kliksysteem, waardoor deze tas met één eenvoudige handeling te vervangen is door de kunststof hondenfietsmand Basil Buddy) en een Basil Miles stuurtas BE/KF (6 liter). Alle tassen zijn extra waterdicht dankzij de meegeleverde keep-dry-and-clean regenhoezen.

Prijzen
De Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition modeljaar 2021 kost compleet afgemonteerd af werkplaats €3.599,-. De huurprijs in het kader van Friesland Holland-arrangementen is in 2021 €35,- per dag. De Alba Unique Safe & Comfortable modeljaar 2021 kost €2.850,-.

Specificaties Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition
Met de nieuwe Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition is remmen en op- en afstappen makkelijker dan ooit. Deze sportieve elektrische fiets met alle essentiële onderdelen van Shimano, inclusief de slimme middenmotor, heeft dankzij het diep gebogen V-frame een instaphoogte van slechts 39 cm. De conische vorm maakt het frame uitzonderlijk stijf en draagkrachtig. De geleidelijk uitdijende diameter van de framebuis is het grootst aan de basis, daar waar de motor opgehangen is. Het lage zwaartepunt staat garant voor een optimale wegligging en koersstabiliteit.

De voor- en achter gemonteerde hydraulische velgremmen met remkrachtverhoger (brake booster), alsmede de extra houvast biedende ergonomische handvatten (van leer) leveren eveneens een grote bijdrage aan het rijcomfort en het maken van een veilige noodstop.

One size fits all
Dankzij het ‘one size fits all unisex frame’ (middenmaat 50), de vele verstelmogelijkheden van het stuur en de verende zadelpen (beide eenvoudig handmatig te verstellen), neemt de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition met framemaat 50 de plaats in van de zadelbuislengtes van 48 tot 58 cm. Dit zijn de meest ganbare framematen voor personen die ca. 160 tot ca. 190 cm lang zijn.

De Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition is een opvallende fiets, ook in het donker.

Frame
Unisex (V-frame)
Sportieve geometrie
Easy-On Easy-Off (lage en ruime in- en uitstap)
Framemaat: middenmaat 50 (one size fits all: 48-58 voor personen met een lengte van ca. 160 tot 190 cm)
Wielbasis: 114 cm
Totale lengte incl. wielen: 183 cm
Optie: maat 54

Kleur
Metallic zwart

Tassen
6 x Waterproof van Basil:
2 x afneembare Basil Miles Nordlicht (fietsrugzak met rode LED-strip zijverlichting, 17 liter) op Altran achterdrager. Meer info: www.basil.com/nl/miles-daypack-nordlicht-zwart.html
2 x afneembare Basil Discovery 365D (9 liter) op Cordo voordrager. Meer info: www.basil.com/nl/discovery-365d-enkele-fietstas-zwart.html;
1 x Basil Miles bagagedragertas MIK (7 liter, achterop gemonteerd op het MIK-kliksysteem, waardoor deze tas met één eenvoudige handeling te vervangen is door de kunststof hondenfietsmand Basil Buddy). Meer info: www.basil.com/nl/miles-trunkbag-mik-zwart-lime.html;
1 x Basil Miles stuurtas BE/KF (6 liter). Meer info: www.basil.com/nl/miles-handelbar-bag-zwart.html.

De twee Basil Miles Nordlicht tassen zijn extra waterdicht dankzij de door Friesland Holland meegeleverde keep-dry-and-clean regenhoezen. Meer info: www.basil.com/nl/keep-dry-and-clean-regenhoes-vertikaal-neongeel.html. De Basil Discovery 365D tassen zijn door de fabrikant standaard voorzien van een regenhoes.

Accu
Shimano zwart, Li-ion, 418Wh in bagagedrager achter.
Shimano EC-E6002 lader met adapter om van de fiets genomen accu in huis of in de hotelkamer te kunnen opladen.
Oplaadtijd: 80% in 2 uur, van 0 tot 100% in 4 uur
Krachtig, licht en ultra compact, geïntegreerd in bagagedrager achter
Uitneembaar, maar kan ook aan de fiets opgeladen worden
Lithium-ion accu met lange levensduur
2,55 kg
Groot vermogen: 504 Wh, 36V, 14 Ah)
1000 maal opladen zonder groot verlies van vermogen (Na 1.000 laadcycli: resterende accucapaciteit van 60%)
Mogelijkheid om accu op te laden zonder deze van de fiets te nemen.

Bereik (actieradius)
Op basis van praktijktesten:
Eco-stand: ca. 150 km (in theorie en onder de meest ideale omstandigheden bij een totaalgewicht van fiets en bedrijder van 100 kg max. 185 km)
Normal-stand: 100 km
High-stand: 75 km

Attentie! Het bereik wordt mede bepaald door het schakelgedrag, gewicht, omvang en kleding van de berijder, het gewicht en omvang van de bagage, het soort wegdek, de bandenspanning en de weersomstandigheden.

Motor
Middenmotor
Vrijloopmotor
60 Nm (koppel)
Op uw persoonlijke wensen per laptop en app instelbare trapondersteuning.

De bewezen zeer betrouwbare en solide Shimano STEPS E6100 motor levert een koppel van maar liefst 60Nm, ideaal bij het nemen van steile bruggen en hellingen en maakt snel optrekken mogelijk. De motor komt uit de e-MTB collectie van Shimano (elektrische mountainbikes), is waterdicht en weerbestendig.
Lichtgewicht aandrijfunit, compact, soepel en heel stil.
Weegt slechts 2,88 kg, één van de lichtste aandrijfunits op de markt.
Intelligente trapondersteuning voor een eenvoudig, natuurlijk gevoel.
Smalle compacte motor:de pedalen zitten dicht tegen het frame voor een natuurlijk en comfortabel rijgevoel.
Walk-assist voor extra ondersteuning wanneer je naast de fiets loopt om bijvoorbeeld een smalle hoge brug te “beklimmen”.

Sensoren
Maar liefst 4 stuks voor het meest soepele en natuurlijke fietsritme:
1. Rotatiesensor (crankpositiesensor); 2. trapkrachtsensor (koppelsensor); 3. Snelheidssensor; 4. Kadanssensor.

Crankarm/kettingblad
Shimano systeemtechniek:
Lichtgewicht, slanke en moderne vormgeving.
Chainglider voor optimale bescherming ketting en broekspijpen.

Display
Afneembaar
Zeer gebruiksvriendelijk:
Motor aan/uit
Licht aan/uit

U bepaalt zelf welke gegevens u op het scherm ziet, en hoe u die ziet.
4 weergavemogelijkheden:

Optie 1: Strak, gemakkelijk leesbaar display op je stuur voor weergave van snelheid, afstand, fietstijd, klok, versnelling, geschat bereik, accu-indicatie;

Optie 2: Met de junction box draadloos te verbinden met de app op je smartphone (via ANT of bluetooth), voor een persoonlijke ervaring

Optie 3: Met de junction box draadloos te verbinden met een display van Garmin of SIGMA;

Optie 4: Alleen de junction box. Een rood of groen ledlampje geeft de capaciteit van de accu en de ondersteuningsmodus aan zodat jij al je aandacht op de weg kunt richten.

Met de E-Tube app op je smartphone of tablet stel je draadloos je persoonlijke voorkeuren in en voer je diagnoses uit.

Trapondersteuning
3 Standen. Met de ergonomische schakelaar wisselt u soepel tussen 3 ondersteuningsmodi terwijl u fietst. U houdt de handen tijdens het bedienen van de schakelaar gewoon aan het stuur.

High: Volledige ondersteuning voor een maximale boost (230% ondersteuning)
Normal: Intuïtieve en geleidelijke ondersteuning (150% ondersteuning)
Eco: Betrouwbare ondersteuning tijdens lange tochten (70% ondersteuning)

Walk (wandel): Voor als je met de fiets aan je hand verder moet (in een handomdraai ingeschakeld).

Walk assist
Ondersteuning bij lopen naast de fiets? Ja.

Verlichting
Voor: Axa Blueline 30 Lux (biedt volledige rondom verlichting voor een uitstekende zichtbaarheid).
Stroom via de accu

Achter: Axa. Automatisch aan/uit
Brandt uit veiligheidsoverweging nog enkele minuten nadat het trapondersteuningssysteem uitgezet is.
Stroom via de accu

Versnellingen
7, handmatig.
Versnellingsgroep:
Shimano Nexus 7 in de achternaaf (Nexus 8 leverbaar vanaf januari 2021)

Gewicht accu in kg
2,6

Gewicht e-bike
Ca. 21 kg zonder tassen en andere extra’s en zonder accu.
Gewicht e-bike met accu in Safe & Comfortable uitvoering: ca. 24 kg.

Remmen
Voor: Magura HS 11, hydraulische velgrem
Achter: Magura HS 11, hydraulische velgrem

Kettingspanner
Niet automatisch, maar handmatig.

Stuurpen
Satori, TranzX of XLC verstelbare stuurpen (gemakkelijk handmatig verstelbaar zonder gebruik van sleutels).

Handvatten
Enjoy CS (Comfort Series) leer

Zadel
Selle Royal

Zadelpen
Verend

Bagagedrager
Velo Altran aluminium

Voorvork
Verend
SR Suntour

Slot
AXA ringslot geschikt voor insteekkabel

Stander
Extra solide éénpoot bij achteras

Banden
Brede meer-grip anti-lek banden
CST Xpedium Ampero – 40 mm

Velgen
Weinmann

Garantie
Shimano STEPS onderdelen zijn gegarandeerd tegen materiaal- of fabricagedefecten voor de periode van 2 jaar vanaf het moment van aankoop bij de dealer. Voor de accu garandeert Shimano een minimum van 1000 laadcycli (volledige opladingen) of 60% van de nominale capaciteit gedurende de garantieperiode van 2 jaar.

Voorts heeft u recht op fabrieksgarantie van 2 jaar van ALBA Bikes. Deze garantie is enkel van toepassing wanneer u uw fiets op een gedegen manier onderhouden heeft en dat uw fiets minimaal één keer per jaar een technische onderhoudsbeurt bij de officiële dealer krijgt. Slijtage aan onderdelen als gevolg van het gebruik vallen uiteraard niet onder de garantie.

Op het frame is 10 jaar garantie van toepassing.

Voortdurende optimalisering
Friesland Holland Travel Service BV (Unique Cycling) streeft er altijd naar haar producten, diensten en werkmethoden te verbeteren. Daarom behoudt zij zich te allen tijde het recht voor genoemde specificaties te wijzigen.

De grote pluspunten
De Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition e-bike heeft:

• Hoofdzakelijk Shimano onderdelen: superieur en wereldwijd verkrijgbaar;
• Een veilig Easy-On Easy-Off unisex frame met een lage ruime in- en uitstap;
• Een perfecte vrijloop: fietst als een gewone fiets als je geen ondersteuning wenst of als de accu leeg is;
• Een grote actieradius: ca. 150 km in de eco-stand, ca. 75 km bij flinke tegenwind;
• Lichtlopende gelagerde trappers (de meeste fietsen hebben goedkope, slechte of niet gelagerde pedalen);
• Een door vier sensoren geregelde kleine, stille, krachtige op natuurlijke wijze ondersteunende laag opgehangen middenmotor voor een optimale wegligging;
• Een laag gewicht (basisfiets: 23,4 kg incl. accu): beter hanteerbare fiets, veel minder kans op vallen (veel e-bikes zijn te zwaar om bijvoorbeeld op een fietsendrager te zetten of om over een hoge drempel of ingangsstoep te tillen);
• Waterdichte, solide en stevig gemonteerde bediening bij het linker handvat en goed afleesbare display die niet trilt;
• Een uitneembare lichtgewicht accu (2,6 kg, 418 Wh) onder de bagagedrager en een kleine lichte degelijke snellader met een degelijke stekker. Accu is aan de fiets of in de woon- of hotelkamer op te laden;
• Korte laadtijd accu: 80% in 2 uur, van 0 tot 100% in 4 uur;
• Een onproblematische accu. Veel accu’s moeten continu aan de lader als je de fiets stalt. Sommige accumerken verliezen in een maand tijd bijna alle stroom als je vergeten bent ze op te laden, bijvoorbeeld in de winter.
De accu’s van Shimano blijven op capaciteit zonder continu bijladen.
• Zoveel mogelijk weggewerkte kabels en stekkerverbindingen zodat men hiermee niet ergens achter blijft haken, bijvoorbeeld bij het naast elkaar parkeren en stallen van de fiets;
• Een krachtig hydraulisch remsysteem: veilig remmen onder alle omstandigheden, ook in heuvelachtig landschap, en bij elke snelheid.
• Een snel en gemakkelijk verstelbaar stuur: altijd de juiste zithouding bij elke weersomstandigheid en fysieke conditie. Fietsers willen onderweg hun zithouding wel eens veranderen;
• Hoogwaardige brede anti-lek-banden: weinig kans op een lekke band, betere wegligging, meer comfort en grip, vooral op onverharde paden en wegen met richels en naden in de lengterichting;
• Een verende voorvork en zadelpen ter voorkoming van pijnlijke schokken bij passage van veeroosters en op slecht onderhouden fietspaden;
• Een robuuste parkeerstander met een sterke veer: de fietst moet ook stevig staan met bagage op de drager;
• Geen kettingkast, maar een chainglider: licht, stootvast en effectieve beschermer van de ketting.
• Een goed afgeschermd achterlicht. Indien niet goed afgeschermd is het gauw stuk bij parkeren of optillen;
• Speciale bagagedrager voor het gemakkelijk kunnen ophangen en borgen van afneembare tassen en geschikt voor directe montage van Basil MIK bagagedragerplaat voor Basil fietsaccessoires, zoals hondenmand Buddy.
• Leren comfort handvatten. Kunststof en rubberen handvatten plakken, vooral bij warm weer;
• Een comfortzadel;
• Snelbinder;
• Bewust géén elektrische versnelling zoals Di2 van Shimano, want als de accu leeg is, kun je niet meer schakelen. Stel je voor dat de schakelunit na de uitval in de 7-de versnelling blijft staan, en je moet op een gegeven moment tegen de wind in fietsen, dan trap je je dood. Met de handmatig te bedienen versnelling op de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition heb je dat probleem niet.

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks laat zien hoe handzaam en stabiel de Alba Unique Trekking Basil Waterproof Edition is. Je kunt met de fiets, die een wielbasis van 114 cm en een totale lengte van 183 cm heeft, een U-bocht maken op een fietspad dat nog geen twee meter breed is.