Pronkjuweel van Friesland: het Rijsterbos in Gaasterland

Pronkjuweel van Friesland: het Rijsterbos in Gaasterland

Keileemhoogte aan IJsselmeer was tabaksplantage en V2-raketbasis

Pronkjuweel van Friesland:
het Rijsterbos in Gaasterland

RIJS (NL) – De rijke Amsterdamse regentenfamilie De Wildt wilde in de 17-de eeuw op de keileembult Rijs in Gaasterland een tabaksplantage aanleggen, maar het werd een eiken- en beukenbos, onder andere om grondstof voor het looien van leer en brandhout voor bakkerijen te winnen.

Van tabaksplantage, grondstoffenleverancier voor leerlooierijen en bakkerijen en V2-raketbasis van Duitsers tot populair wandel- en fietsbos: het Rijsterbos. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Nog gekker: naast het oorspronkelijke Vredestempeltje in het Rijsterbos (in het Fries Rysterbosk, 172 hectare) lanceerden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, in het najaar van 1944, 70 V2 raketten met Antwerpen en Londen als bestemming. Van het gebouwtje, in 1814 gebouwd als herinnering aan de periode van de Franse overheersing (Napoleon), bleef zo goed als niks over na enkele mislukte lanceringen. De herbouw vond eerst, in 1945, op de oude plek plaats, maar na verval werd vlakbij, op de huidige locatie, een nieuw monument opgericht met gebruikmaking van oud bouwmateriaal. Op het tempeltje staat de tekst: “Vrede groot geschenk van God, Blijft bestendig Neerlands lot; Laat het dankbaar op u zien. Altijd twist en wraakzucht vlien.”
Wie de hoofdlaan door het bos neemt, de Murnserleane (laan naar Mirns), komt uit bij het IJsselmeer, weer zo’n verrassing. Naast de historie is het bos ook qua natuur heel divers: van honderden paddenstoelensoorten in de herfst tot prachtige dassenburchten.

Lees meer Pronkjuweel van Friesland: het Rijsterbos in Gaasterland