Standing dinner en Golden Oldies in Afsluitdijk Wadden Center

Standing dinner en Golden Oldies in Afsluitdijk Wadden Center

Jaarlijkse proeverij Fryslân Culinair trekt 300 gastronomen

KORNWERDERZAND (NL) – De Friese overdekte tegenhanger van het “preuvenemint” op het Vrijthof in Maastricht heet Fryslân Culinair Evenement. De jaarlijkse “Fryske priuwerij” op basis van streekproducten vond zondagmiddag 6 oktober 2019 plaats in het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand.

De keuken, het hele zelfbedieningsrestaurant en de serre van Skom waren nodig om de negen verschillende gerechten te bereiden en uit te serveren. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

De leiding was in handen van Fryslân Culinair voorzitter Bea Ligthart van restaurant logement De Hinde in Hindeloopen. Zo’n vijftig medewerkers van de aangesloten restaurants, maar ook hun bazen en bazinnen, bereidden in het restaurant van het bezoekerscentrum, Skom, negen gerechtjes voor. Om ze te mogen proeven betaalden 300 VIP’s €60,- per persoon.

Meer info:
www.fryslanculinair.nl
www.afsluitdijkwaddencenter.nl
www.academievoorgastronomie.nl
www.facebook.com/djalexvleer

Friesland-vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganistatie/

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De keuken, het hele zelfbedieningsrestaurant en de serre van Skom waren nodig om de negen verschillende gerechten te bereiden en uit te serveren. Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Veel prominente gasten op de dijk, zoals Biense Dijkstra, directeur van de grote Friese bouwonderneming Dijkstra Draisma (op de foto met echtgenote, schoonzus en zwager van Bakkerij Van Eck in Damwoude en Leeuwarden), cultuurproducent Joop Mulder, onder andere bekend van Oerol op Terschelling en Sense of Place (op de foto met Hilda Boesjes, directrice van het bezoekerscentrum van het Woudagemaal, UNESCO Werelderfgoed in Lemmer), smaakprofessor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie (op de foto met Tjaarda’s chef-kok Thom van der Heide) en de kokende entertainer Reitze Spanninga (op de foto met de Woudsender galeriehoudster Iris ten Cate en haar partner, marketingman Loek Hogenhout). Fotografie: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

De beste geklede man was zonder meer journalist Jan de Kroon uit Heerenveen Hij droeg het vrolijkste jasje: geheel gevoerd met knappe dames. Hij is 83, draaft en fietst elke dag meer kilometers dan een doorsnee jongere en danst de lampen van het plafond. En hij is ook nog getrouwd, met Henny de Kroon. Omdat zijn vrouw tijdelijk niet goed ter been is, vroeg hij Bea Ligthart (55) ten dans. Hij heeft haar meerder keren alle hoeken van de zaal laten zien op door DJ Alex Vleer gedraaide golden oldies.

DJ Alex (Alex Vleer) draaide gouwe ouwe voor de jeugd van vroeger.

Kaasmakerij De Gelder uit Tijnje, distilleerderij Boomsma uit Leeuwarden en Weduwe Joustra uit Sneek (eigendom van Boomsma), Green Egg barbecue-evenementen uit Woudsend en Mocca d’Or uit Zwolle sponsorden het evenement van Fryslân Culinair.

Projectmanager van de Nieuwe Afsluitdijk, Tjalling Dijkstra, en voorzitter Bea Ligthart van Fryslân Culinair, spraken het 300-koppige publiek toe, maar ze waren onverstaanbaar door de slechte geluidsinstallatie.