Riet en friet in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Riet en friet in Nationaal Park Weerribben-Wieden

SnekTrek (3)

OSSENZIJL (NL) – Rietmaaiers zijn ook fikkiestokers. Daar weten de bewoners van Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omgeving alles van. Nu is het niet dramatisch, want de rietsnijders letten op de windkracht en de –richting en houden de te verbranden hopen riet- en maaiafval, dat bij het uitkammen vrijkomt, klein. Bovendien verbranden ze het vrij droge plantaardige afval in winterse perioden als het nat is en er geen ondergrondse veenbrand kan ontstaan. Afvoer van het vele restmateriaal met wielvoertuigen naar een composteringslocatie is in het zeer drassige land moeilijk of niet mogelijk.

Na het uitkammen van het riet van het veld blijft er veel uitschot over. Dat droge materiaal wordt in het veld verbrand.

Staatsbosbeheer geeft de rietbedrijven tot 1 april de tijd om de oogst binnen te halen. Daarna zijn de rietvelden, waar weer nieuw riet opkomt, weer het domein van moerasvogels als de karrekiet, de roerdomp en de purperreiger. Het overgebleven, voor de rietdekkers niet bruikbare riet, beschermt de vogels tegen vossen en roofvogels.

Superriet
In het natuurpark, een voormalig turfwingebied (vanaf de 16de eeuw) en moeras, zijn zo’n 200 rietsnijders actief. Zij verrichten, zo meldt Staatsbosbeheer, nuttig werk. Door het jaarlijks maaien van het riet verlandt het moeras niet en ontstaan er ook geen bossen. Zo blijft Kalenberg dus kaal.

Het riet uit de Weerribben is het beste dakriet ter wereld, als je rietteler en –snijder Jan Limburg uit het nabijgelegen Witte Paarden mag geloven. De stengel heeft, ondanks zijn ranke verschijning, een dikkere wand, is harder en groeit langzaam, wat onder andere te danken is aan de zuurgraad (Ph-waarde) van het water in het natuurgebied. Riet uit de Weerribben zou daarom op het dak niet zo snel vergaan. De waterstand wordt overigens op peil gehouden met kleine molentjes.

Om de sterkste en mooiste stengels te krijgen, worden de rietvelden in de Weerribben iedere tien tot twaalf jaar door Limburg afgeplagd. Dat betekent dat in het voorjaar, vlak voor de opkomst van het nieuwe riet, 10 tot 20 cm grond afgeschraapt wordt door een graafmachine. Deze bodemverversing bevordert volgens Limburg de kwaliteit van de plant en de opbrengst per hectare. Die opbrengst is in Nederland niet denderend, want driekwart van het in Nederland nodige riet wordt geïmporteerd uit Estland, Polen, Hongarije en zelfs uit China.

Limburg hanteert drie maten bij het doorbinden van veldbossen tot handelsbossen:
1. Kort spitsriet tot 130 cm voor breukkappen, dakkapellen en dergelijke;
2. Normaal en middelgroot riet tot ± 180 à 200 cm voor het middelgrote werk;
3. Langer riet voor boerderijen en grotere daken.

Snek Trek
SnekTrek (SnackTrack) is een boeiende coronaproof fietsroute van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, die je leidt naar een enerzijds eenvoudige en anderzijds bijzondere eetgelegenheid. Die bevindt zich meestal op het punt van ommekeer, daar waar je ‘krachtvoer’ nodig hebt voor de terugreis. Geen moeilijkdoenerij, geen archeologisch en culinair onderzoek die iedere spontane smaakbeleving teniet doen. En ook niet ‘Zoekt en gij zult vinden’. Nee, wat je op een plaatje aan de muur of op de kaart ziet, krijg je.

De foto’s maakte Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks 24 februari 2021 tijdens een 35 km lange fietstocht van Wolvega naar Blesdijke, Oldemarkt, Paasloo, Kalenberg en Ossenzijl (takeaway van eetcafé De Drie Musketiers) en vandaar via natuurpark Rottige Meente en Nijetrijne terug naar Wolvega (kantoor Friesland Holland).

Meer Snek Treks:
www.facebook.com/snacktrackfriesland

Meer info over De Weerribben, riet en het eetcafé:
Wie de rietsnijders aan het werk wil zien, kan het beste het bezoekerscentrum van het Nationaal Park even buiten Ossenzijl als startpunt nemen. Daar is een groot parkeerterrein. Adres voor navigatiesysteem: Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl.
www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/weerribben/Buitencentrum (bezoekerscentrum Ossenzijl)
www.facebook.com/Eetcafé-De-drie-musketier (eetcafé met snackwagen in het centrum van Ossenzijl, bij de brug)
www.weerribbenriet.nl (rietteler en -handel Jan Limburg)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Na het uitkammen van het riet van het veld blijft er veel uitschot over. Dat droge materiaal wordt in het veld verbrand.

In Ossenzijl hebben Jan van der Wal (een ‘Ossenzieliger’) en Baukje Libbenga, afkomstig uit Dronten, bij de brug een takeaway opgezet naast hun Eetcafé De Drie Musketiers. Dit horecabedrijf aan de vaarroute Tjeukemeer – Giethoorn hebben ze al zes jaar. Jan en Baukje koken niet alleen graag, ze houden ook van rondtoeren in hun opvallend door Nul Vijf Print en Sign uit Drachten beplakte Porsche Cayman GTS 3.4 PDK Sport Chrono. De in 1996 gebouwde wagen heeft een motor van 340 pk. Al wijzen de ‘looks’ van de wagen erop: Jan van der Wal en zijn vriendin racen niet. Dat laten ze aan de Red Bull uit Limburg, Max Verstappen, over.

De waterstand in de rietvelden van Ossenzijl en Kalenberg wordt op peil gehouden met kleine molentjes.