Samenwerking Friesland Holland en marketingbureau van Overijssel vanwege Giethoorn

Samenwerking Friesland Holland en marketingbureau van Overijssel vanwege Giethoorn

Publicatiedatum: 17 november 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Grenzeloos varen en fietsen

WOLVEGA (NL) – Het marketingbureau van Overijssel, Marketing Oost, heeft het bureau voor toerisme Friesland Holland gevraagd een artikel met foto’s over het zuiden van Friesland te leveren. De publicatie is bestemd voor websites en een Nederlands- en een Duitstalig magazine over Noordwest-Overijssel met Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden als wereldwijd bekende highlights.

Nijetrijne, op de grens van Overijssel met Friesland. Bij de drukke Linthorst Homansluis in Nijetrijne, in de vaarroute Echtenerbrug-Ossenzijl, attendeert een groot pompeblêd je op het binnenvaren van Friesland.

 Nijetrijne, op de grens van Overijssel met Friesland. Bij de drukke Linthorst Homansluis in de vaarroute Echtenerbrug-Ossenzijl, attendeert een groot pompeblêd je op het binnenvaren van Friesland.

Medewerker Jakob Ponstein van het regio- en citymarketingbureau in Zwolle constateerde onlangs blij verrast op websites en in vakantiemagazines als Boat Charter Holland en Gouden Friese Wouden dat Friesland Holland niet alleen de provincie Fryslân, maar ook Noordwest-Overijssel intensief promoot. Via vertegenwoordigster Marian Biesma, die in het Overijsselse Oldemarkt (Nationaal Park Weerribben) woont, bood hij aan zuidelijk Friesland te promoten in de nieuwe magazines met de titel WaterReijk Overijssel.

Joint promotion
Albert Hendriks van het Friese toeristenbureau: “Een goede buur is beter dan een verre vriend. Voor veel pleziervaarders die in Friesland een jacht huren, is Giethoorn en omgeving een geliefde bestemming. De grote hotels Van der Valk en Holland Inn en de reisorganisatie Friesland Holland Travel Service, alle drie in Wolvega gevestigd, verkopen heel veel Giethoorn-arrangementen aan fietsliefhebbers. Wolvega is de uitvalsbasis; Giethoorn ligt er maar 25 km vandaan, de Weeribben slechts 5 km. Boot- en fietstoeristen die Overijssel al kennen lokken we naar Friesland. We hebben veel meer van die samenwerkingen, bijvoorbeeld met jachthaven en zeiljachtcharter Waterland van de Fries Jan Zetzema en zijn vrouw Trees in Monnickendam in het kader van Expedition Amsterdam en met Elisabethfehn, de Duitse Turfroute in Saterland en omgeving.”

Info marketingbureau provincie Overijssel:
www.marketingoost.nl

Het artikel dat in het Nederlands en Duits verschijnt in promotiemagazines van Overijssel:

Zuid-Friesland verrast met zes verschillende landschappen en vorstelijk erfgoed

Noordwest-Overijssel en Zuid-Friesland. Twee héél mooie en interessante buren. Wie bijvoorbeeld in Nationaal Park Weerribben-Wieden vakantie viert, zal ongetwijfeld een blik over de Overijsselse grens willen werpen, al is die scheidslijn meestal niet zichtbaar in het landschap.

Zuid-Friesland
In het zuiden van Friesland — in het Fries: Fryslân — lokken zes totaal verschillende landschappen:
1. De bosrijke Friese Wouden met historische boomwallen die weiden omzomen, zandverstuivingen, heide en bossen (o.a. Nationaal Park Drents-Friese Wold);
2. Het Friese rivierenland (Linde, Tjonger, Scheene);
3. Het voormalige turfwinningsgebied Rottige Meente tussen Wolvega en het Tjeukemeer, nu een laagveenmoeras;
4. De Friese meren;
5. Het Friese veenweidegebied met verschillende turfroutes;
6. De Friese IJsselmeerkust bij Lemmer.

De beleving van de grote verscheidenheid in natuur en landschap is het grootst als u de regio per fiets, te voet of per boot gaat verkennen. Dat kan gemakkelijk vanuit Overijssel, want er leiden meerdere prachtige fietspaden naar Friesland. Fameus is de drukke vaarverbinding via Ossenzijl (Overijssel) en de Linthorst Homansluis in Nijetrijne (Friesland). Mocht u niet over een boot of fiets beschikken: in de meeste Friese dorpen kunt u sloepen, kajuitjachten en fietsen huren. De reisorganisatie van het Fries bureau voor toerisme, Friesland Holland Travel Service, biedt talrijke grensoverschrijdende fiets- en vaararrangementen aan op de website www.frieslandtravel.com

Wolvega: de woonboulevard
Wolvega is het bruisende groene hart van Zuid-Friesland, centraal tussen de meren in het westen en de bossen in het oosten. Dé publiekstrekker is de grootste woonboulevard van Nederland, het 75.000 vierkante meter grote Home Center met meer dan 50 woonspeciaalzaken. Andere bezienswaardigheden in Wolvega en omgeving zijn de vele verschillende molens, het met de Weerribben vergelijkbare natuurgebied Rottige Meente, oude Saksische boerderijen, sluisjes en sluizen (o.a. Driewegsluis met paviljoen met vrij zicht op de levendige vaarweg Echtenerbrug – Ossenzijl) en de mooiste tuin van Friesland in 2016, De Oevertuin in De Blesse. Over tuinen gesproken: op fietsafstand van de Friese grensplaats Slijkenburg bevindt zich de nationale topattractie De Orchideeën Hoeve met ondere andere een tropisch oerwoud, een vlindervallei en een wereldwijd unieke zwevende bloementuin (Sky Flora).

Vorstelijk Oranjewoud en Heerenveen
Wie vanuit Wolvega noordwaarts rijdt belandt in Oranjewoud met zijn mooie buitenplaatsen en tuinen, ooit het domein van de Friese Nassaus. Met name Prinses Maria Louise (1688-1765) heeft veel betekend voor Leeuwarden, in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, en de Oranje-dynastie. Zij is de stammoeder van het huidige koningshuis Oranje-Nassau en dus van koning Willem-Alexander. Bovendien stammen alle huidige regerende vorsten in Europa, maar daarnaast ook vele voormalige koningen en keizers, van haar en haar man af. Geniet in Oranjewoud van de vorstelijke sfeer en in Museum Heerenveen van de geschiedenis van landgoed Oranjewoud!

Lemmer: vissersdorp werd watersportcentrum
De IJsselmeerhaven Lemmer, die u varend kunt bereiken via Echtenerbrug aan het Tjeukeemeer, kennen velen van de monumentale Lemster zeesluis van 1888, de terrassen aan het water in het centrum en het Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920, het grootste en oudste nog in bedrijf zijnde stoomgemaal van Europa. Het is net als het nabije voormalige eiland Schokland, UNESCO werelderfgoed.
Er hebben in de 19-de en 20-ste eeuw een dikke honderd Lemster vissersschepen, Lemsteraken, op de Zuiderzee gevist. Door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 werd de zoute zee zoet en door halvering van het meer door de aanleg van nieuwe polders kwam een einde aan de bloeiende visserij. Deze maakte plaats voor watersport, zoals in meerdere plaatsen in Friesland gebeurde. Maar de sfeer van weleer en de vis zijn nog overal te proeven!

Websites
www.goudenfriesewouden.nl
www.wolveganoordwolde.nl
www.lemmerholland.nl
www.ijsselmeer.frl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl 

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Fietsen in de vallei van de grensrivier de Linde.

Fietsen in de vallei van de grensrivier de Linde.

In de havens van Lemmer is in de zomer bijna elke dag wat te beleven.

In de havens van Lemmer is in de zomer bijna elke dag wat te beleven.

Provinciaal Park Rottige Meente in de gemeente Weststellingwerf.

Provinciaal Park Rottige Meente in de gemeente Weststellingwerf.

Wie van de Overijsselse meren naar de Friese meren vaart kan niet om Echtenerbrug-Delfstrahuizen heen. Het waterdorp is enorm opgewaardeerd met nieuwe kaden, aanlegplaatsen, strand en een watervillapark.

Wie van de Overijsselse meren naar de Friese meren vaart kan niet om Echtenerbrug-Delfstrahuizen heen. Het waterdorp is enorm opgewaardeerd met nieuwe kaden, aanlegplaatsen, strand en een watervillapark.

Landgoedpark Oranjewoud heeft koninklijke allure.

Landgoedpark Oranjewoud heeft koninklijke allure.