Schipper Eelke Dijkstra van historisch zeilschip Elbrich heeft het weer ouderwets druk

Schipper Eelke Dijkstra van historisch zeilschip Elbrich heeft het weer ouderwets druk

Meer comfort en privacy op traditioneel zeilschip, maar de sensatie is gebleven

HARLINGEN (NL) – Eelke Dijkstra uit Terherne is één van de meest ruwwaterbestendige Friezen. Hij, schipper en eigenaar van de klipper Elbrich (1885), legde eind april in de Zuiderhaven van Harlingen onderdeks de laatste hand aan de nieuwe vloer van zijn schip. Eenzaam is hij niet, want meerdere schippers hebben er hun traditionele zeilschip aan de kade gebonden. Begin mei gooiden hij en zijn matroos de trossen los van het luxe 16 bedden tellende zeilschip dat hij en zijn vrouw Agnes drie jaar geleden aankochten en verbouwden tot een luxe zeiler.

Schipper Eelke Dijkstra van de Elbrich. Foto: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

De acht tweepersoons hutten hebben, anders dan gewoonlijk, elk een eigen douche, toilet, wastafel en kledingkast. Hotelcomfort dus, alleen geen twin beds of een groot tweepersoonsbed, maar stapelbedden. Anders zouden er veel minder hutten gerealiseerd kunnen worden en dus minder gasten mee kunnen. “Bovendien horen stapelbedden bij de zeilerij,” vindt de schipper die zijn gasten het ware zeilen wil laten beleven. Op een plat cruiseschip met hutten als hotelkamers en een paar op het dek gelaste masten met wapperende lakens zul je hem nooit zien. Hij en de andere leden van de coöperatie Holland Sail, gevestigd in Enkhuizen, zeggen échte zeilvakanties aan te bieden, actieve reizen waar teamwork het plezier aan boord maximaliseert. Van de dertig schepen die onder de vlag van Holland Sail varen ligt de helft in Enkhuizen en de andere helft in Harlingen. De Elbrich is één van de vijftien in Friesland.

Comfortabel het zeegat uit
Denk niet dat alles aan boord van de Elbrich historisch is, dat het allemaal als vroeger gaat. De keuken (kombuis) bijvoorbeeld is zó modern dat haute cuisine ook mogelijk is. Om de zeilen te hijsen hoef je je niet meer de pleuris te draaien en te sjorren, maar volstaan een paar knopdrukken om de elektrische lieren in werking te stellen.

Back tot basic is leuk, maar het heeft zijn grenzen, weet ook de schipper die merkt dat steeds meer geïnteresseerde boekers, Duitsers en Nederlanders, sneller overstag gaan als hij en zijn compagnons meer dan doorsnee comfort en service bieden. Luxe en privacy gaan dus ook niet aan de historische zeilvaart voorbij. De afgelopen twee stille coronajaren — groepsreizen mochten niet — hebben Dijkstra en zijn echtgenote daarom benut om hun drie schepen, de Elbrich, Panta Rhei en Grote Beer, flink op te waarderen. Alle de drie klippers zijn ondergebracht bij de verhuurorganisatie Holland Sail.

Weer druk als vanouds, maar gebrek aan personeel
Nu alles weer mag en kan en de vloten weer helemaal in beeld zijn bij organisatoren van groepsreizen, moeten de Dijkstra’s vol aan de bak. De interesse voor varen als vroeger is weer als voor de pandemie. Dat geeft ook problemen in de personele sfeer, want waar haal je nu de juiste schipper of matroos vandaan na een gedwongen pauze van twee jaar? Net als in de horeca lijken veel oud-medewerkers vluchtig geworden. Sommigen konden voor vorstelijke salarissen enkele maanden aan de slag bij de GGD of zitten daar nu nog te informeren, te beheren, te injecteren of te traceren.

Anders dan op de wal kunnen Dijkstra en zijn collega’s niet met een halve of een niet ervaren bemanning op pad gaan. Dijkstra zegt het tot nu toe te hebben gered, maar wel met veel passen en meten om de juiste roerganger en maat op het juiste schip te stationeren, passend bij de passagiers. “Heel belangrijk is dat het klikt tussen de bemanning en de gasten,” zegt Dijkstra. “Je moet het in je hebben, plezierig omgaan met gasten op een zeilschip en ook nog gezag hebben.”

Meer info:
www.hollandsail.nl/schepen/elbrich (één van de drie zeilschepen van Eelke en Agnes Dijkstra, zakenpartner van Holland Sail)
www.hollandsail.nl
www.elfstedenroute.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De Elbrich in de Zuiderhaven van Harlingen. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

De Zuiderhaven van Harlingen is één van de drie locaties waar traditionele zeilschepen aan de kade liggen. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl