Topjachtbouwers nerveus van “oorlogsschip” van Siep Keizer uit Goutum

Topjachtbouwers nerveus van “oorlogsschip” van Siep Keizer uit Goutum

Fries-Duitse samenwerking resulteert in grote snelle runabout: Keizer 42

DÜSSELDORF (DE) – Siep Keizer uit Goutum bij Leeuwarden heeft een uiterst succesvolle première van zijn Keizer 42 op Boot Düsseldorf (21-29 januari 2017) achter de rug. Hij had graag naar Boot Holland in Leeuwarden (10-15 februari 2017) gewild, maar de Noorse koper, een dealer, is ongeduldig. Die wil direct over nummer één beschikken, nadat de werf de puntjes op de i van het beursmodel heeft gezet, voor proefvaarten.

Ontwikkelaar en demonstrateur Siep Keizer en zijn Keizer 42 op Boot Düsseldorf 2017. Fotografie: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

De belangstelling van Scandinavische zijde is groot. En Keizer is ambitieus: hij wil in 2017 twintig tot dertig Keizer 42 motorjachten van dik 350.000 euro verkopen! Sinds vandaag, donderdag 2 februari 2017, heeft hij naar aanleiding van Boot in Düsseldorf zes verkocht: één gaat dus naar Noorwegen, twee gaan naar Nederland, twee naar Frankrijk en één heeft Finland als bestemming.

Duitse werf
Siep Keizer weet meer van trends in de botenwereld dan menig andere botenverkoper in Europa, zoveel dat de grote Duitse jachtwerf Bavaria graag zaken met hem doet. Zijn revolutionaire Keizer 42, het resultaat van een paar jaar denk- en tekenwerk met hulp van scheepsontwerpbureau Vripack in Sneek, zit barstensvol innovaties die refereren aan de hedendaagse lifestyle van de watersporter — vaak een niet-sporter — en talrijke slimmigheden, zoals het gebruik van standaard interieurmodules. Deze komen linea recta uit het magazijn van de werf in het Beierse Giebelstadt. Onderdelen als bad- en toiletkamers, bedden en kasten, zaken die in grote aantallen worden gemaakt voor vijftig andere modellen, kregen een plek in een totaal nieuw Fries vaarconcept. “Het was mijn droom om een jacht te ontwikkelen dat er niet alleen oogstrelend uitziet, maar ook praktisch en betaalbaar is.”

[widgetkit id=”6″]

De Keizer 42 is een geïnspireerd op de klassieke runabout, maar dan voorzien van een moderne aandrijflijn achterin het schip. Als koper heb je de keuze voor tweemaal een Volvo Penta D4 (2x 300 pk) of tweemaal een D6 (2x 400 pk) alsook een Mercury benzinemotor met 2 x 320 pk. Afhankelijk van de gekozen motorisering zal de Keizer 42 een topsnelheid kunnen behalen van 40 knopen (75 km/h). Het door Vripack in Sneek getekende jacht meet 13,42 meter in de lengte en is 3,99 meter breed. Van die afmetingen is optimaal gebruik gemaakt voor praktische leefruimte. De enorme kuip met volledig vlakke vloer biedt veel zitruimte, een gigantisch ligbed en een volledig uitgeruste (buiten)keuken. De cabriokap, die het schip ook geschikt maakt voor minder mooie weersomstandigheden, wordt opgeborgen bovenop de voorruit. Wie benedendeks afdaalt krijgt het gevoel een hotelsuite binnen te lopen. De master bedroom is voorzien van twee stijlvolle banken en een kingsize bed. De volledig uitgeruste badkamer kent het woord concessies niet. Net als in de masterbedroom is ook hier de stahoogte tot 1,90 m. Achterin het schip is een gastenhut met twee bedden en voldoende kastruimte.

De blikvanger
Op Boot, ’s werelds grootste watersporttentoonstelling, kon je in superjachthal 5 niet om de Friese botenman en zijn jacht heen. Hij heeft veel connecties in de nautisch scene, vooral in het westen van ons land waar hij boten verkocht aan veeleisende trendvolgers, onder andere bij Lengers Yachts in Muiden. Hij, zijn eveneens Friese partner Ella Veltman, droogkastenindustrieel en partner in crime Jos Brehler uit Dronten (http://www.superdry-totech.com/) en meesterjachtverkoper Han Tybout hadden de handen vol aan het tonen van de snufjes in de snelvaarder van het jaar. De heer Tybout is werkzaam bij jachtwerf Serious Yachts (op Bt Holland!) en Yacht-Gallery van Derk Bonsink in Zwartsluis, het makelaars- en verkoopkantoor dat de Nederlandse markt voor zijn rekening neemt. Vanaf maart kunnen daar proefvaarten worden gemaakt.

Oorlogsschip
Prijstechnisch is de 13,42 meter lange en 3,99 meter brede Keizer 42 een oorlogsschip: hij kost de helft van vergelijkbare motorjachten zoals de Wajer Osprey 38 van koning Willem-Alexander, gebouwd door Wajer & Wajer Yachts uit Heeg en Loosdrecht, waarvan het polyester casco van Zaadnoordijk in Heerenveen komt. Volgens ingewijden is de Keizer 42 kwalitatief zeker niet minder. Het enorme prijsverschil vloeit puur voort uit slim bouwen in grotere series en het gebruik van standaard interieurmodules die eenvoudig te customizen zijn, net als in de automobielindustrie. De stoelen in een Volkswagen, Skoda of Seat zijn bijna 100% gelijk aan die van een veel duurdere Audi.

Meer info:
https://keizeryachts.com/keizer-42
http://www.bavariayachts.com/de-de/bavaria/uebersicht/
www.boatcharterholland.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Ontwikkelaar en demonstrateur Siep Keizer en zijn Keizer 42 op Boot Düsseldorf 2017. Fotografie: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Een jachtverhuurder in Sneek denkt een minder fors gemotoriseerde Keizer 42 in te kunnen zetten voor private day cruises met schipper en voor meerdere dagen te verhuren zonder schipper. De boot heeft twee zeer luxe tweepersoons hutten. Fotografie: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

V.l.n.r. Siep Keizer en zijn vriendin Ella Veltman uit Goutum bij Leeuwarden en compagnon Jos Brehler uit Dronten. Fotografie: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Siep Keizer (oranje colbert) en Han Tybout, anchorman bij Yacht-Gallery en Serious Yachts uit Zwartsluis. De heer Tybout staat met een Serious Yacht op Boot Holland (www.boot-holland.nl).