Van Straten Sneek verkoopt aan de lopende band dure Vivantes

Van Straten Sneek verkoopt aan de lopende band dure Vivantes

Publicatiedatum: 20 maart 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Friesland concurrent van Italië met designjachten

SNEEK (NL) – Friezen zijn goed in het tekenen en bouwen van klassiek gelijnde motor- en zeilboten, vooral van staal. Oersolide, eeuwenoude beproefde vormen en materialen, strak volgens het wetboek van traditie en respect voor woest water. Tot voor kort moest je voor design yachts in Italië zijn. Tot voor kort, want Friese werven als Vivante van Lars en Bregina van Straten in Sneek ontwerpen en bouwen nu ook waterbestendige Ferrari’s, Maserati’s en Alfa’s. Water”sporters” uit Nederlands- en Duitstalige gebieden zijn er verrukt van.

Bootje van Bertone? Nee, van Vivante Yachts in Sneek!

Een paar ton duurder dan een Italiaanse sportwagen, maar je bespaart weer op een huis en een garage.

Bootje van Bertone? Nee, van Vivante Yachts in Sneek!
Een paar ton duurder dan een Italiaanse sportwagen, maar je bespaart weer op een huis en een garage.

In de nieuwe Vivante 55 Hard Top komen elegantie, moderne materialen en comfort samen. Het stalen motorjacht heeft een fraaie zeeg, klassieke waaiersteven, een dubbele verschansing, maar ook een strakke opbouw met grote getinte ramen. De raampartij loopt door tot achteren waardoor het dak lijkt te zweven. De eerste Vivante 55 HT wordt gepresenteerd tijdens de huisshow van Vivante Yachts

(Hendrik Bulthuisweg 13, 8606 KB, Sneek, telefoon 0515 438158) van 13 tot en met 15 april 2012.

Het CE-categorie A schip is gemaakt voor reizen over zee, maar is door zijn breedte van 4,90 meter ook geschikt om via de Franse kanalen naar de Middellandse Zee te varen. Bovendien heeft de Vivante 55 HT een kantelbare mast waardoor de kruiphoogte wordt beperkt tot 3,40 meter.

Fraai en functioneel

Het stalen motorjacht heeft alles in zich voor een lang verblijf aan boord waarbij het de bemanning aan niets ontbreekt. De kuip – met aan weerszijden een luie trap die toegang biedt tot het ruime zwemplatform – heeft een ronde zit die plaats biedt aan zes personen. Onder de zit de garage met plaats voor een bijboot. De kuip staat door middel van vier openslaande deuren in open verbinding met het stuurhuis. Hier twee loungebanken met zicht op het water, een wetbar en de stuurstand. De wetbar heeft onder andere een spoelbak en een wijnkoeler, maar is door middel van een ingenieus systeem met een kleine handeling om te toveren tot een volwassen meevaardersplaats. Het dashboard van de strak vormgegeven stuurstand is met leer bekleed. Fraai en functioneel is dat de belangrijkste functies van het schip in drie diagonaal geplaatste beeldschermen zijn te bedienen en af te lezen. Bijzonder is verder dat de stuurstand een open karakter heeft waardoor je een groot ruimtelijke effect krijgt. Dit wordt versterkt door het elektrisch te openen schuifdak in het stuurhuis.

Bed zo groot als thuis

Via een trap wordt het voorschip bereikt. Hier aan bakboord een strak vormgegeven U-dinette. Aan stuurboord de goed geoutilleerde kombuis in dezelfde vorm. Met magnetron/oven, moderne afzuigkap met diagonale ribben, in hoogte verstelbare kraan, verzonken warmteregelaar, dubbele spoelbak, ruime koelkast, vriezer en vaatwasser. Verder naar voren een badkamer met toilet, fraaie moderne waskom met dito mengkraan en af te sluiten doucheruimte. In het voorschip de gastenhut met vrijstaand bed, rondom veel ruimte en twee hang- legkasten. Achterin de eigenaarshut. Deze heeft een vrijstaand bed zo groot als thuis, een badkamer en toilet in twee aparte ruimtes en een grote ingebouwde hangkast. Aan beide zijden van de hut twee royale legkasten met lades.

Comfortverhogende zaken

De Vivante 55 HT heeft een strakke vormgeving met moderne materialen als white washed oak, wengé, roestvast staal, leer, Corian bladen in de kombuis, badkamers en toiletten. Bijzonder is dat voor de betimmering gebruik is gemaakt van panelen die net niet tegen elkaar aan zitten, waardoor ze lijken te zweven. In vrijwel het hele schip is LED-verlichting gebruikt. Opvallend zijn de blauwe LED’s in de pet en in de bolderkasten.

Lars van Straten: “Zoals je van een schip van dit kaliber mag verwachten is de Vivante 55 HT uitgerust met comfort verhogende zaken als airco, geplakte ramen met dubbelglas om condensvorming te elimineren, elektrische boeg- en hekschroef, generator en voorzien van de modernste navigatieapparatuur. Wij hebben de wind in de zeilen, want naast deze 55 HT, zijn er twee Vivantes 43 Cabrio Cruiser in aanbouw en liggen de schetsen van een snelvarende Vivante 65 in aluminium, op de tekentafel.”

Technische gegevens:

Lengte over alles: 17,00 m
Breedte over alles: 4,90 m
Diepgang: 1,40 m
Kruiphoogte: 3,40 m
Waterverplaatsing: 34 t
Motorisering: 2 x 170 pk Vetus Deutz
CE-Categorie: A

Info: www.vivante-yachts.nl