Watersportcentrum Tacozijl: no-nonsense familiebedrijf is uniek in Friesland

Watersportcentrum Tacozijl: no-nonsense familiebedrijf is uniek in Friesland

Vakantiepark voor de ingang van UNESCO Werelderfgoed

Watersportcentrum Tacozijl:
no-nonsense familiebedrijf is uniek in Friesland

LEMMER (NL) – Friesland telt een paar bijzondere vakantieparken. Héél bijzonder is Watersportcentrum Tacozijl aan de Plattedijk in Lemmer aan het IJsselmeer. Dit in 1965 door Willem en Aagje Heeres gestichte recreatiebedrijf heeft zich onder leiding van schoonzoon Albert Schokker en dochter Atie Schokker-Heeres, en sinds enkele jaren met hun dochter Agnes Neve-Schokker en Sander Neve als nieuwe eigenaren, ontwikkeld tot een zeer veelzijdig watersportcentrum. Ze namen grote hindernissen en oefenden geduld. Met hard werken, ook door de derde generatie, is er wat moois neergezet aan de westkant van Lemmer, pal naast UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal.

Vakantiepark Tacozijl in Lemmer heeft zich in een halve eeuw tijd enorm vergroot langs de oever van het Stroomkanaal, in de polder Mudsert, van de brug in de N359 voor het Woudagemaal, richting de Grutte Brekken.

Vakantieverblijven
In de loop der jaren werd op het 12 hectare grote terrein een marinapark met 145 vakantieverblijven ontwikkeld. 101 Chalets en andersoortige vakantiewoningen liggen direct aan vaarwater dat de motor- en zeiljachten rechtstreeks toegang verschaft tot de Friese Meren. Via het Stroomkanaal, dat uitkomt bij het Woudagemaal, en de zuidpunt van de Grutte Brekken en de Prinses Margrietsluis, ben je in een zucht op het IJsselmeer. Daarom liggen aan de tuinen van de bungalows en in de 220 liglaatsen tellende jachthavens van Tacozijl ook veel diepstekende kajuitzeiljachten. Voor varende passanten is er ook voldoende plek. Wie de sensatie van een vakantiehuis aan het water en een sloep voor de deur wil beleven, kan terecht bij de afdeling verhuur van de 16 vakantiewoningen. En wie nog wil investeren in een vakantiehuis aan het water: er is nog één kavel te koop.

Kamperen
Op de camping kunnen 40 tenten en caravans staan. Camperaars uit de hele wereld weten het Lemster familiebedrijf ook heel goed te vinden, vooral omdat er geen beperkingen zijn qua gewicht en formaat. Kampeerauto’s worden ieder jaar groter, tot het formaat van een touringcar. Een blik op de camperpleinen leert dat voor bezitters van grote mobile homes van merken als Karthago en Morelo Tacozijl een favoriete locatie is. Vaak staan ze er in clubverband. Kleinere kampeerwagens staan doorgaans nabij de receptie, aan een dwarsvaart, het domein van hengelsportliefhebbers. In totaal zijn er 33 camperplekken met alle hedendaagse voorzieningen.

Varen
Wie per sloep of visboot erop uit wil trekken kan die bij de parkreceptie huren. Er liggen vier sloepen, een consoleboot en 15 visboten in de haven, ook de thuishaven van vijf motorjachten van Tacozijl’s charterbedrijf.

Restaurant
De Eerste Aanleg is de toepasselijke naam van Tacozijl’s grote restaurant. Het ligt met zijn grote terrassen direct aan het Stroomkanaal, voor de kruising met de Zijlroede, met zicht op het Woudagemaal en alle pleziervaartuigen die van de Grutte Brekken of uit Lemmer komen. Richard Engwerda is al jaren de pachter van het “theater aan het water”, dat ook op het culinaire vlak goed blijkt te presteren, gezien de continue drukte. Niet alleen komen er veel parkgasten, maar ook inwoners van Lemmer en wijde omgeving. Er is zelfs zaalruimte te huur voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten en zo is De Eerste Aanleg meer dan zomaar een eet- en drinkgelegenheid op een park. Gasten kunnen hun boot bij het restaurant afmeren en hun auto op het aangrenzende parkeerterrein.

Service
In één van de hallen van Tacozijl bieden Theo Vis en zijn medewerkers jachtservices aan. Boten kunnen ter plekke uit het water worden gehesen met dezelfde kraan die ook ingezet wordt voor de winterbergingsactiviteiten. Tacozijl heeft zowel binnen als buiten winterstallingsmogelijkheden in nieuwe hallen aan de hoofdweg van het park, bij de jachthavens, waar ook een nieuw douche-, was- en toiletgebouw verrees.
Dat aan de dienstverlening amper grenzen zijn gesteld blijkt uit de aanwezigheid van een compleet Texaco tankstation aan het water en een uitnodigende receptie bij de ingang. De bemanning daarvan, Roos en Jan Schutte, kan de gast niet alleen alles over het park vertellen, maar ook over de vele bezienswaardigheden en fiets- en vaarroutes in het zuiden van Friesland en in de Noordoostpolder.

Meer info:
www.tacozijl.nl
www.waterland.frl
www.woudagemaal.nl

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Fiets-, vaar- en wandelvakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com
www.boatcharterholland.nl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Foto vanuit één van de jachthavens van Tacozijl met op de achtergrond het Ir. D.F. Woudagemaal.

Camperpark Tacozijl.

Vakantiewoningen op Marinapark Tacozijl in Lemmer.

Grote keuze uit ligplaatsen in diverse havens.

Tacozijl’s restaurant De Eerste Aanleg is in beheer bij pachter Richard Engwerda. Het is in de loop der jaren een druk grand café-restaurant geworden. Vanaf de terrassen hebben de gasten zicht op het vaarverkeer tussen Lemmer en de Grutte Brekken.

Jan en Roos Schutte van de receptie van Tacozijl wijzen de gasten — voor de helft Nederlanders en voor de andere helft buitenlanders, voornamelijk Duitsers — de weg op het 12 hectare grote park. De receptie fungeert tevens als een Friesland Holland Tourist Information-center. Honderden automobilisten en fietsers komen dagelijks langs, op zoek naar een overnachtingsplek in Zuidwest-Friesland, waarvan Lemmer de invalspoort is. Als vakantiepark Tacozijl volledig bezet is, helpen Roos en Jan Schutte de bezoekers aan het ontvangstkantoor aan kaarten en magazines waarmee ze zelf verder kunnen speuren naar een onderkomen.

Tacozijl verleent ook technische watersportservice. Theo Vis’ Yachtservice is op het terrein gevestigd. Vis woont in Sloten waar hij naast zijn jachtservicebedrijf ook een jachthaven, de Dolfijn, exploiteert. Meer info: www.jachthavendedolfijn.nl