Energiereus Vattenfall doet voor ecoproject beroep op Friese bouwer van elektroboten

Energiereus Vattenfall doet voor ecoproject beroep op Friese bouwer van elektroboten

Nieuwe zeilboot van Hoora in film over 100% duurzaam gemaakt kinderbedje

HEEG (NL) – Fossielvrij leven binnen één generatie. Dat is een grote ambitie van de Zweedse energiereus Vattenfall die dagelijks via voorlichtingsfilms, ook op TV, kenbaar wordt gemaakt. Vattenfall, in Nederland tot 2019 actief onder de naam Nuon en nu Vattenfall Nederland, bouwt de energieproductie op basis van fossiele brandstoffen af. Ze zegt in Nederland marktleider te zijn op het gebied van laadpunten voor elektrisch aangedreven voer- en vaartuigen bij bedrijven en particulieren. In dat kader werd de Friese e-sloepen en e-zeilbotenbouwer Hoora in Heeg benaderd voor een film over een uitdagend project van Vattenfall: het maken van een 100% duurzaam kinderledikant.

Eva Meijer (links), directrice van Hoora Watersport in Heeg, en vriendin Steffi Edeler uit IJlst, zeilden met de nieuwe dagzeiler DAY.M8 onder barre omstandigheden tussen Den Helder en Texel heen en weer voor een film van Vattenfall.

Hoora-directrice Eva Meijer en haar vriendin Steffi Edeler uit IJlst zeilden begin februari 2020 onder stormachtige omstandigheden tussen Den Helder en het Waddeneiland Texel heen en weer met een zogenaamde daysailer, een luxe en snel kajuitzeiljachtje. De filmproducent kon vanwege de tijdsdruk niet wachten op mooier weer. “Het was heel heftig, maar absoluut een unieke ervaring,” aldus schipper Meijer, die onlangs de mallen en productierechten van de DAY.M8 verwierf, de boot waarmee voor de film gezeild werd. Deze ruim 60.000 euro kostende exclusieve dagzeiler is een creatie van jachtontwerper en wedstrijdzeiler Klaas Bood, tot voor kort woonachtig in Terherne. Hij is onder andere de grondlegger van de fameuze Saffier Sc 10 m Cabin. De DAY.M8 beweegt zich in een deel van het marktsegment van Saffier Yachts.

Ledikant
Op 13 februari 2020 onthulde Vattenfall tijdens het ‘Makers van de Toekomst’-event het eerste fossielvrije ledikantje ter wereld, gemaakt zonder gebruik van olie, gas of kolen. Iets wat vandaag de dag bijna onmogelijk is, omdat we fossiele brand- en grondstoffen gebruiken voor bijna alles wat we doen en produceren. Experts uit de industrie- en transportsector gebruikten dit ledikantje als waardevol symbool om in gesprek te kunnen met specialisten uit de energiebranche, vertegenwoordigers van de natuur- en milieubeweging, studenten en consumenten over de uitdagingen op weg naar een fossielvrije toekomst.
Cindy Kroon, directeur Klanten bij Vattenfall Nederland vindt dat Vattenfall, als toeleverancier én partner van de maakindustrie, een belangrijke rol moet spelen in die verandering.
“Veel mensen denken bij grote vraagstukken als CO2-reductie aan grote oplossingen als windparken op zee, of snelwegen vol elektrische auto’s. Maar ook de manier waarop de industrie de dingen produceert die je dagelijks gebruikt en vasthoudt, speelt een wezenlijke rol. De stoel waar je op zit of de pyjama die je je zoontje aantrekt: kunnen die met andere brandstoffen worden gemaakt?”

Symbolisch voorwerp
Kroon opende ‘Makers van de Toekomst’ met een hoopvolle boodschap. “Wij willen het mogelijk maken om binnen één generatie fossielvrij te kunnen leven. Daar is de industrie een onmisbare schakel in. Daarom onderzochten we in hoeverre het in 2020 al mogelijk is om eenmalig een product volledig fossielvrij, en dus zonder bijbehorende CO2 uitstoot, te maken. Dit unieke ledikant – symbool voor de volgende generatie – is een alledaags product waar veel verschillende materialen in verwerkt zijn, wat de uitdaging groter en ook kostbaar maakte. Maar het kán, en het ledikant dient als tastbaar, symbolisch voorwerp om met elkaar over in gesprek te kunnen.” Tijdens het event discussieerden sprekers als James Veenhoff van House of Denim, TU Delft-professor Ad van Wijk en strategie-directeur DHL Parcel Nederland Branko Schuurman over de weg naar een fossielvrije maakindustrie.
Het fossielvrije ledikant bestaat uit verschillende onderdelen die elk zonder gebruik van fossiele brandstoffen als steenkool, gas of aardolie zijn vervaardigd, verwerkt én vervoerd.

Texel, Friesland, Noordoostpolder
Omdat een aantal industrieën al bijna volledig uit Europa is vertrokken, is in sommige gevallen zelfs teruggegrepen op ambachten die al generaties worden overdragen en dreigen te verdwijnen. Zo werd het beddengoed handgeweven en kwam de Texelse wol voor het matras per zeilboot van de Friese e-boatspecialist Eva Meijer uit Heeg (Hoora Watersport) aan vaste wal. Het hout van het kinderbedje is afkomstig van een boom uit de Noordoostpolder, die met gebruik van groene stroom werd geveld, verzaagd en gedroogd. Voor het logo is zelfs het eerste staal ter wereld gebruikt dat met waterstof in plaats van cokes is gemaakt, uit de proefopstelling voor HYBRIT, de staalfabriek die Vattenfall in Zweden ontwikkelt met staalproducent SSAB en mijnbouwbedrijf LKAB. Dit staal werd speciaal voor het ledikantje per trein en met een elektrische auto van Zweden naar Nederland gebracht.

Duurzaam produceren betaalbaar maken
Cindy Kroon: “Wat dit ledikant laat zien is dat de uitdaging van de komende jaren zit in het schaalbaar en betaalbaar krijgen van dit soort processen. En dat je dit met elkaar moet doen. Wij zijn natuurlijk een energiebedrijf, geen meubelfabrikant, maar we willen wél verder kijken en de samenwerking zoeken om de industrie en de transportsector te helpen fossielvrij te worden.”
Dat Vattenfall uiterst serieus is in deze ambitie blijkt, naast HYBRIT, uit de verschillende samenwerkingen die er al zijn met bijvoorbeeld de cementindustrie, softwarebedrijven als Microsoft en biobrandstofproducenten als Preem. In Nederland sloot Vattenfall eind 2019 haar enige kolencentrale en bouwt het bedrijf het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld, Hollandse Kust Zuid.

Bekijk hier de film
Bekijk hieronder de film over de productie van het ledikant en transport van grondstoffen zonder gebruik van fossiele brandstoffen met onder andere het zagen van de boom in de Noordoostpolder en het transport van de wol van Texel naar het vasteland met de DAY.M8, de nieuwe daysailer van Hoora Watersport in Heeg:

https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/actueel/persbericht/2020/vattenfall-maakt-kostbaarste-ledikant-ter-wereld

Bekijk hier de nieuwe daysailer van Hoora, een ontwerp van Klaas Bood:
www.bybood.com/galerij/

Meer info:
www.group.vattenfall.com/nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief