Stefan van der Pal wil binnen 78 uur 200 km lange Elfstedentocht zwemmen!

Stefan van der Pal wil binnen 78 uur 200 km lange Elfstedentocht zwemmen!

Friese sportleraar traint al maandenlang elke dag in garage in endless pool

LEEUWARDEN (NL) – Voormalig Olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten Van der Weijden lukte het om in 2019 in 75 uur de Friese Elfsteden zwemmend aan te doen, dit na een mislukte poging in 2018. Toen moest hij na 55 uur en 163 km om medische redenen stoppen, maar heel Nederland was zéér onder de indruk van de prestatie. Het feest was in 2019 voor Van der Weijden compleet. Hij werd zelfs met een kunstwerk geëerd in Burdaard, daar waar hij in 2018 moest stoppen.

Duursporter en sportleraar Van der Pal (39) uit Leeuwarden kondigde in 2019 aan de Elfstedenroute ook te willen zwemmen, in de zomer van 2020, samen of met hulp van Van der Weijden, beiden voor het goede doel: kanker uit de wereld helpen. De sportfanaat uit de Friese hoofdstad is ervaren: hij zwom al in 2011 met vier vrienden als eerste de 200 km lange Elfstedenroute. In 2018 legde hij de Elfstedentocht hardlopend af: 230 km in een tijd van 24 uur en 53 minuten. Bovendien heeft de afgelopen jaren al heel wat triatlons en trails gewonnen.

Stefan van der Pal wordt op de elfde verdieping van het Leeuwarder WestCord WTC Hotel geïnterviewd door Omrop Fryslân. Op de achtergrond de Harlingervaart met de Heliconbrug waar de Friese sportman hoopt na 74 tot 78 uur zwemmen de Elfstedentocht te hebben volbracht. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Toen Van der Pal medio vorig jaar zijn inspanningen voor de Elfstedenzwemtocht opvoerde — hij startte met een zeer intensief trainingsprogramma — haakten Maarten van der Weijden en zijn foundation onverwacht af. Werd Van der Pal ineens gezien als een concurrent van Van der Weijdens omvangrijke zwemcircus met veel Bekende Nederlanders?
De bescheiden, onbekende en zeer sportieve Fries Van der Pal leek niet in het promoplaatje van de club van Van der Weijden te passen. Oktober vorig jaar werd bekend dat Van der Weijdens team hem, wat de organisatie betreft, definitief de rug toekeerde. Van der Pal en Marianne Faber, zijn vrouw, nu zijn operationeel manager, stonden er tot hun grote schrik ineens alleen voor. Nog erger: hij werd doodgezwegen in talkshows als DWDD (De Wereld Draait Door) en Jinek, waarin Maarten van der Weijden verscheen. In een NPO 1 programma werd hij door een NOS-sportcommentator zelfs voor na-aper uitgemaakt: hij hoefde niet op aandacht te rekenen.
Toen waren de rapen gaar in Friesland, helemaal bij Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. “Wat op de radio werd beweerd is een pertinente onwaarheid! Van der Pal en zijn vier maten hadden in 2011 de primeur, niet Van der Weijden. Bovendien steunde Van der Pal Maarten continu; hij besloot zelfs zijn eigen zwemtour uit te stellen ten gunste van Maarten.”

Stefan eerder te water
Vrijdag 14 februari 2020 riep communicatieman Peter Boomsma uit Drachten de pers bijeen in het restaurant Elevé op de elfde verdieping van het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden, een van de sponsors. Daar werd bekendgemaakt dat Van der Pal donderdag 2 juli 2020 om 16.00 uur bij Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden aan zijn Elfstedenzwemtocht begint. Het startschot wordt gelost door de Commissaris van de Koning in Fryslân, Arno Brok, vanaf het monumentale Statenjacht Friso. Van der Pal hoopt zondag 5 juli tussen 18.00 en 22.00 uur te finishen in de Harlingervaart, bij de Heliconbrug in Leeuwarden, vlakbij het WestCord-hotel van Harry en Jennifer Westers.
Van der Pal, wiens team opereert onder de naam It giet mâl (Het gaat erom weg!), gaat bijna twee maanden eerder te water dan Van der Weijden (28 t/m 31 augustus 2020). De zwemmer denkt er dan helemaal klaar voor te zijn en zo wordt ook voorkomen dat hij, de amateur, door de sport- en mediaprofessionals van Van Der Weijden in de schaduw, in een medialuwte wordt gezet. Door als eerste van start te gaan kan hij meer geld bijeen zwemmen voor de drie goede doelen in relatie tot kanker: Make-A-Wish, Kika en Stichting Semmy. Van der Pal richt zich als vader van drie jonge kinderen en als sportleraar vooral op de jeugd. Daarom betrekt hij er ook de scholen in Friesland bij, dit met behulp van Kika’s educatieve lesprogramma’s.

Stefan van der Pal zwemt voor:
www.makeawishnederland.org
www.kika.nl (Stichting Kinderen Kankervrij)
www.stichtingsemmy.nl

Elfstedenroute:
www.elfstedenroute.nl
www.facebook.com/elfstedenroute/

Meer info:
www.itgietmal.nl (o.a. over sponsormogelijkheden van Stefan van der Pal)
www.facebook.com/elfsteden.zwemtocht (Stefan van der Pal)
www.twitter.com/itgietmal (Stefan van der Pal)
www.instagram.com/elfstedenzwemtocht (Stefan van der Pal)
www.11stedenzwemtocht.nl (Maarten van der Weijden Foundation)

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het door Aart van Altena ontworpen logo van Van der Pals expeditie ‘It giet mâl’ (Fries voor ‘Het gaat erom weg’). Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

De persconferentie in het WestCord WTC hotel te Leeuwarden. Links Marianne Faber, de echtgenote van Van der Pal en operational manager van de Elfstedenzwemtocht, in het midden Stefan van der Pal en rechts communicatieman Peter Boomsma uit Drachten. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Stefan van der Pal en zijn echtgenote Marianne Faber (vooraan in het midden) met vrijwilligers die de zwemmer bijstaan. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Het Friese bedrijfsleven en particulieren worden nu massaal opgeroepen om Stefan van der Pals sportieve expeditie te sponsoren. Eén van de eerste sponsors is het Elfstedenhotel WestCord WTC Leeuwarden van Harry en Jennifer Westers (foto), directieleden en mede-eigenaren van de landelijk actieve WestCord hotelgroep. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Hier start de 74 tot 78 uur durende zwemtocht langs de Friese Elfsteden: theater De Harmonie aan de Wester Stadsgracht in het centrum van Leeuwarden. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Arno Brok, Commissaris van Koning Willem-Alexander in Fryslân, zal donderdag 2 juli 2020 om 16.00 uur het startschot lossen van de Elfstedenzwemtocht vanaf het relatiejacht Friso van de provincie Fryslân. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Stefan van der Pal zwemt de hele Elfstedentocht naast een elektrosloep met daarin een coach. Slapen doet hij op een volgboot met een medisch team en zijn vrouw Marianne Faber. Hoora Watersport in Heeg, bouwer van Elfstedenproof elektrosloepen, stelt het team achter Stefan van der Pal gratis een elektrosloep beschikbaar. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

‘I love Fryslân’ in de Prinsentuin in Leeuwarden, de voormalige paleistuin van de Friese Nassaus. Stefan van der Pal zwemt hierlangs naar Dokkum, het eerste traject. Van der Pal zwemt de 200 km lange route zoals ze 111 jaar geleden deden op de schaats: andersom. Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Deze week stond er een pittige training op het programma van Van der Pal: 72 uren zwemmen in zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden, mogelijk gemaakt door sponsor BVSport in Leeuwarden (www.bvsport.nl/accommodatie/62/zwembad-kalverdijkje). Tijdens deze training kon Stefan de voeding testen en werden er medische testen uitgevoerd. Fotografie: Marianne Faber.

Fries Nieuws publiceert geregeld stukjes over Stefan van der Pal en zijn ambities, vooral om de sponsoring op gang te brengen. Nu is het vooral nog een aangelegenheid van familie, buren als Karin van der Werff (rechts op de foto) en vrienden als pr-manager Hester Henstra van waterkennisinstituut Wetsus (links). Van der Pal zal zich nu fysiek en geestelijk volledig op zijn expeditie moeten richten, niet op de sponsoring. Wie Stefan wil steunen kijkt op deze officiële website: www.itgietmal.nl Fotografie: Albert Hendriks Friesland Holland.

Stefan van der Pal traint in een door sponsor Relax Outdoor uit Schijndel beschikbaar gestelde Endless Pool die in de garage naast zijn huis is geïnstalleerd. Meer info: www.relaxoutdoor.nl/endless-pools/