Friese Wouden topspot voor mountainbikers

Friese Wouden topspot voor mountainbikers

Publicatiedatum: 6 december 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Mountain Bike Holidays van Friesland Holland

Mountainbiken op het Aeckingerzand, de Kale Duinen bij Appelscha, op de grens van Friesland met Drenthe. Fotografie: Albert Hendriks.
Mountainbiken op het Aeckingerzand, de Kale Duinen bij Appelscha, op de grens van Friesland met Drenthe. Fotografie: Albert Hendriks.

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega ontwikkelt prachtige mountainbikevakanties in de Friese Wouden. Ook de verhuur van top MTB’s, onder andere van het merk Merida, neemt Friesland Holland ter hand. Uitvalsbases zijn MTB-hotels waar de crossers op de fiets stappen. De mooie huurfietsen worden onderhouden met assistentie van MTB-specialist Weerman Tweewielers in Wolvega.

“Mountainbikers van her en der zijn dolenthousiast over de MTB routes in de Friese Wouden en in Nationaal Park Drents-Friese Wold,” zegt directeur Albert Hendriks. “MTB-fans attendeerden mij op de snelgroeiende MTB-sport en de grote geschiktheid van de Oost-Friese en Drentse bossen, heidevelden en zandverstuivingen voor deze fietssport. Er zijn parcoursen van licht tot zwaar.”

Crossen in de bossen
Reisorganisatie Friesland Holland Travel, als fietsvakantiespecialist onder andere bekend van Elfstedentochten, ontwikkelt in samenwerking met MTB liefhebbers diverse Mountain Bike Holidays. Hotels en bed and breakfasts in de Friese Wouden en in Drenthe zijn de start en finishlocaties. Het gaat om meerdaagse arrangementen vanuit één logement, maar ook om trektochten van hotel naar hotel waarbij Friesland Holland de bikes bij het starthotel bezorgt, de reiskoffers vervoert en pech-onderweg-service verleent. “Zo kunnen MTB’ers de hele Friese Wouden en West-Drenthe verkennen en later terugkeren naar hun favoriete MTB-routes,” aldus Hendriks. Hij neemt zijn Mountain Bike Holidays ook op in zijn collectie vlieg- en treinvakanties, onder andere voor Italianen. Daarvoor heeft Friesland Holland Travel de formule Viva la Frisia ontwikkeld, waarin ook kitesurfvakanties opgenomen zijn. “Kitesurfvakanties zijn net als mountainbikevakanties jaarrondvakanties, seizoensverlengend dus.”

Veel Nederlanders mountainbiken in Duitsland, onder andere in de omgeving van Winterberg in het Sauerland. Info: https://www.friesnieuws.nl/3998 Fotografie: Continental Banden Nederland. De mountainbikesport wordt beoefend op daarvoor bestemde paden. Fotografie: Merida Bikes.

Veel Nederlanders mountainbiken in Duitsland, onder andere in de omgeving van Winterberg in het Sauerland. Info: www.bikespot.nl/2/sauerland/13/winterberg/Fotografie: Continental Banden Nederland.

 

De mountainbikesport wordt beoefend op daarvoor bestemde paden. Fotografie: Merida Bikes.
De Merida Big Ninety Nine 1000 is een 29er, een mountainbike met grote 29” wielen, ideaal voor Nederlandse terreinomstandigheden. De grote wielen rollen eenvoudiger door het terrein en de tractie is door een groter contactoppervlak veel beter. De balans is heel goed — ook bij een lage snelheid — en op rechte stukken is de fiets met de grote wielen koersvaster. Bovendien is een 29er eenvoudiger op snelheid te houden. “Iedere trap is raak en je bent dus écht sneller met een 29er!”, Guido Kartner van Bikefreak Magazine. Fotografie en info: https://www.friesnieuws.nl/4001 Hotel-restaurant De Stripe in Wijnjewoude is een perfect startpunt voor wandelaars, toerfietsers en mountainbikers die de Duurswouder en Bakkeveense heide en zandverstuivingen willen “beklimmen”. Fotografie: Albert Hendriks. Info: https://www.friesnieuws.nl/toerisme-fryslan/nieuw-hotel-voor-fietsers-en-wandelaars

De Merida Big Ninety Nine 1000 is een 29er, een mountainbike met grote 29” wielen, ideaal voor Nederlandse terreinomstandigheden. De grote wielen rollen eenvoudiger door het terrein en de tractie is door een groter contactoppervlak veel beter. De balans is heel goed — ook bij een lage snelheid — en op rechte stukken is de fiets met de grote wielen koersvaster. Bovendien is een 29er eenvoudiger op snelheid te houden. “Iedere trap is raak en je bent dus écht sneller met een 29er!”, Guido Kartner van Bikefreak Magazine. Fotografie en info: www.merida-bikes.com/nl_nl

 

Hotel-restaurant De Stripe in Wijnjewoude is een perfect startpunt voor wandelaars, toerfietsers en mountainbikers die de Duurswouder en Bakkeveense heide en zandverstuivingen willen “beklimmen”. Fotografie: Albert Hendriks. Info: www.friesnieuws.nl/toerisme-fryslan/nieuw-hotel-voor-fietsers-en-wandelaars

Tourist information
Toeristische informatie Friese Wouden: www.oostfriesland.info
Viva la Frisia vlieg- en treinvakanties: www.frieslandhollandtravel.nl/specials/viva-la-frisia