Piemels gepikt

Opmerkelijk nieuws

Publicatiedatum: 15 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Piemels gepikt

FRANEKER (NL) – Kunstenaar Bob Brenkman van de Franeker kunstenaarsvereniging Facit is de lul: enkele van zijn geel geverfde penissen achter stadsmuseum Martenahuis zijn in het weekend van 11 en 12 juli 2009 gestolen. Voor de blauwe variant bleek geen interesse te bestaan.


Foto: Het Martenahuis.
Klik op foto voor vergroting

Rachel Schoonbroodt van kinderatelier Het Kleine Huis zal er niet om treuren: ze vond de keramische fallussen in de tuin van de stins, gebouwd in 1498, 1506 of 1515, geen zak aan. Zij organiseert in de tuin activiteiten voor kinderen, dit tijdens de zogenaamde Agrarische Dagen van 16 tot en met 19 september. Ze heeft in dit geval gelijk: bloemen oké, eikels nee. Bovendien zijn er ook niet-BNN-bestendige ouders.

Brenkman heeft nu een probleem. Als hij zijn collectie overeind wil houden, zal hij nieuwe paddenstoelen moeten bakken. Naar verluidt is zijn model op vakantie. Misschien wil een lid van de kunstclub poseren.

Info over Facit en de kunstroute: www.kunstroute.org

Info over Museum Martena: www.museummartena.nl

Info over Friese kastelen, inclusief het Martenahuis: www.statenenstinzen.nl

Info over het stadsfeest: www.agrarischedagenfraneker.nl

Info over de Friese kastelenroute (Frisian Castle Tour): www.holidays-in-holland.nl/Frisian_Castle_Tour

Info over Elfstedenstad Franeker (Frentsjer): www.elfstedenroute.nl

Publicatiedatum: 15 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Staatsbosbeheer hondsdol

VLIELAND (NL) – Op de Waddeneilanden zijn inheemse dieren vreemd. Allochtoon zeg maar. Edelherten horen niet thuis op Terschelling (februari 2008) en nu (juli 2009) hebben ze vossen ontdekt op Vlieland. Toeristen maken al filmpjes en foto’s van de slimme beestjes die er al in groten getale zouden rondlopen. Staatsbosbeheer wordt er hondsdol van en anders minister Gerda Verburg van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit wel.


Foto: Edelherten hangen op Ameland aan de schouw, zoals hier in restaurant De Klimop naast hotel Hofker in Nes.
Klik op foto voor vergroting

Reintje en zijn maten hebben zich te barsten gevreten aan vogels, vooral kuikens. Nu gaan de geruchten dat de vossen bewust uitgezet zijn door vakantiehuisbezitters die sinds verleden jaar fors verhoogde pachtsommen moeten betalen aan Staatsbosbeheer.

Oorlog dus. De boswachters laden hun geweren. Wellicht kan Frieslands weerman Piet Paulusma de hagelbuien voorspellen zodat we in geval van nood tijdig een vakantie op Ameland kunnen boeken óf een motorpak kunnen aanschaffen. Mensen die van survivaltochten houden hoeven niet naar een ander eiland te hoppen; duinpannen en bunkers genoeg.


Foto: Theo de Jong van Hotel Hofker in Nes op Ameland heet “vluchtelingen” van harte welkom op Ameland.
Klik op foto voor vergroting

Ook een idee: we gaan gewoon direct naar Ameland. Daar stikt het weliswaar van de paarden, maar daar wordt niet op geschoten, omdat het Friese zijn. Die zijn zwart: autochtoon. Een Groninger knol zouden we aanraden niet één hoef in of op Nes te zetten. Tweevoeters zijn geen probleem, die brengen geld in het laatje. Het Friese Ameland sponsort zelfs de voetbalclub van Groningen zodat de Grunnigers bijna elke wedstrijd verliezen en ze beseffen dat er niets boven SC Heerenveen gaat.


Foto: Wel veilig: droogvallen voor de kust van Vlieland en Terschelling met www.tornado-sailing.nl
Klik op foto voor vergroting

Afgezien van die schietgrage struikwachters is Vlieland sowieso een levensgevaarlijke zandverstuiving. Daar ligt ‘De Vliehors’, het oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Mocht u het leven echter zat zijn: een expresdienst brengt je er voor een prikkie heen. Wel even checken of er F16’s en Apaches in de lucht hangen. Nu weet u ook waarom het eiland autovrij is en waarom het er zo stil is.

Info over kogelvrije vakanties op Ameland en een dagje edelhertspotten op Terschelling:
www.holidays-in-holland.nl/Eilandvakanties/Eilandvakanties.html

Info over tochten door de Sahara van het Noorden: www.vliehorsexpres.nl

Info over het stilste Waddeneiland: www.vlieland.net

Info over Vliehors Range:
www.defensie.nl/luchtmacht/luchtmachtbases/leeuwarden/taak_en_organisatie/vliehors_range

Info over FC Groningen: www.fcgroningen.nl

Info over SC Heerenveen: www.sc-heerenveen.nl

Publicatiedatum: 15 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Hekwerk tegen homo’s

SINT NICOLAASGA (NL) –De parkeerterreinen De Wiel en De Lanen aan de A6 bij het viaduct in het Tjeukemeer, en het nabije parkeer- en dagrecreatieterrein met de toepasselijke naam Ulesprong, worden belaagd door vrijende homo’s.


Foto: De Ulesprong aan de oever van het Tjeukemeer, gezien vanaf de A6 ter hoogte van Sint Nicolaasga.
Klik op foto voor vergroting

De drie plekken zijn schitterende recreatieterreinen aan het Tjeukemeer, ooit met veel groen. Rijkswaterstaat snoeide het grootste deel van de bosschages tussen de snelweg en de parkeerterreinen, waardoor de “homoplaag” verminderde. Moet je nagaan: een kapvergunning om wippende homo’s te weren.

Ook de gemeente Skarsterlân pakte de motorzaag om haar Ulesprong doorzichtig te maken. Burgers noteerden verdachte kentekens, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Lokale homo’s bleken hetero’s.


Foto: De Ulesprong is het strand en recreatieterrein van het naburige dorp Sint Nicolaasga. Plaatselijk Belang van deze plaats ergert zich bont en blauw aan de hinder die vrijende homo’s de dorpelingen bezorgen. Onverwachte confrontaties met vrijende mannen en gebruikte condooms weerhouden veel ouders ervan met hun kroost naar het voor hen aangelegde oeverpark te gaan.
Klik op foto voor vergroting

Beveiligingsbedrijf Schaaf uit Uitwellingerga kreeg de opdracht ervoor te zorgen dat het gekloot aan de oever van het Tjeukemeer ophield, maar dat lukte vooral ’s nachts niet. De hitsige mannen trokken steeds verder de rimboe in, wat weer onrust veroorzaakte onder de reeën. Nu, juli 2009, laat de lokale overheid een homowerend hek plaatsen — waarschijnlijk door hetero’s want je weet het maar nooit — waarvan de poort tussen 20.00 en 09.00 uur dicht blijft. Tip van FN: bouw er een mooi watersporthotel. Geen homo sapiens die nu daartegen gaat protesteren; het hek is immers toch al van de dam.

 

Info over probleemloze strandvakanties in Friesland:
www.holidays-in-holland.nl/Strandvakanties/Fotos_Beach_Bike.html

Info over Waddenzeestrand Harlingen uit de Friesland Holland-serie ‘De mooiste stranden van Friesland’:
www.friesnieuws.nl/dagje-friesland/84-moet-je-zien.html

www.friesnieuws.nl/component/content/article/6-machtige-meiden/127-gestrand-in.html

 

Publicatiedatum: 15 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Wie wordt burgemeester van sterrenstad Franeker?
Twintig mannen en vijf vrouwen hebben gesolliciteerd

FRANEKER (NL) – Mevrouw Marian Haveman (D66) heeft ontslag gevraagd als burgemeester van Franekeradeel, dit per 1 januari 2010. Commissaris van de Koningin John Jorritsma is nu op zoek naar een opvolger. Hij heeft 25 sollicitatiebrieven ontvangen.


Foto: Van één sollicitant zegt commissaris van de Koningin Jorritsma niet te weten wat haar of zijn politieke achtergrond is. Zou zangeres en Friesland Holland promotionlady Nienke de Ruiter, hier op het bordes van het stadhuis van Franeker met de bodes Sierk Dijkstra (midden) en Hartman Huistra (rechts) de politiek niet geëngageerde sollicitant zijn?
Klik op foto voor vergroting

“Vijf brieven zijn afkomstig van vrouwelijke sollicitanten. Negen kandidaten vinden hun politieke achtergrond bij de VVD, vijf bij het CDA, vijf bij de PvdA, drie bij de FNP, één bij de Christen Unie en één bij GroenLinks. Van één sollicitant is de politieke achtergrond nog onbekend. Onder de sollicitanten bevinden zich drie burgemeesters, één oud-gedeputeerde en zeven (oud)wethouders. De overige sollicitanten hebben een andere bestuurlijke, ambtelijke of maatschappelijke achtergrond.”


Foto: De Franeker zangeres heeft de sfeer in de “Raetkamer” al even geproefd. De “Raetkamer” is in geval van bijzondere gelegenheden, zoals bij de ontvangst van Koningin Beatrix op 30 april 2008, de burgemeesterskamer.
Klik op foto voor vergroting

De commissaris van de Koningin maakt de komende tijd een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Franekeradeel. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. De vertrouwenscommissie brengt vervolgens verslag uit aan de gemeenteraad en beveelt twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de nummer één van de aanbevelingslijst openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt naar verwachting eind dit jaar de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.


Foto: Nienke voor het imposante stadhuis van Franeker.
Klik op foto voor vergroting

Marian Haveman
De vacature in Franekeradeel is ontstaan door het ontslag op eigen verzoek van mevrouw Haveman die 23 januari 1946 in Sint Nicolaasga werd geboren. Na 16 jaar het ambt van burgemeester van Franekeradeel te hebben bekleed, heeft zij per 1 januari 2010 haar ontslag ingediend bij Hare Majesteit de Koningin. Van 1987 tot 1993 was mevrouw Haveman eerste burger van de Drentse gemeente Peize.


Foto: Dikke lol: “First Lady” Nienke op promotietour in de Eelco Bootsma’s Stadsherberg in Franeker.
Klik op foto voor vergroting

De periode van ziekte in 2008 heeft haar gelegenheid gegeven zich te bezinnen op de toekomst en doen besluiten haar ontslag in te dienen. In het belang van de gemeente heeft zij al in mei 2009 haar aftreden bekend gemaakt, zodat er ruimschoots de tijd is om voor haar vertrek en de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 een opvolger aan te stellen.

Info: www.franekeradeel.nl

www.frysknijs.nl

www.elfstedenroute.nl

www.nienke-live.nl

 

Publicatiedatum: 7 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

AD Haringtest 2009 Friesland:
Haring van Poiesz en Jumbo niet te ………
Tip van Frysk Nijs: Naar Doede!

LEEUWARDEN (NL) – Als je de haringtesters van het AD mag geloven dan kun je maar beter geen Hollandse Nieuwe kopen bij de Poiesz aan de Wilgenstraat in Leeuwarden en de Jumbo aan de Jister Heerenveen. De momentopname pakte helemaal verkeerd uit voor de twee grootwinkelbedrijven die in Friesland overigens dikke concurrenten zijn.

Nu is het niet zo dat elke supermarkt slecht uit de bus kwam in de strijd met visspeciaalzaken. Albert Heijn aan de Hammarskjoldhof in Utrecht bijvoorbeeld scoorde een dikke voldoende.

De hel
Over de haring van de Poiesz supermarkt, lager dan laag genoteerd in de rubriek ‘oneetbaar/bedorven’ zeggen de keurmeesters: “Binnenzijde kleurt grauw, geel, bruin en roze. Stinkt als de hel. Verbazingwekkend dat Poiesz dit in het schap wil hebben.” Over Jumbo, in dezelfde rubriek ondergebracht, ongeveer dezelfde taal: “Chemisch bedorven. Binnenzijde ziet crème, cyclaam en bruin. Absoluut ongeschikt voor menselijke consumptie. Brrrr.”

De hemel
Als de grootgrutters Poiesz, hoofdkantoor Sneek, en Jumbo, hoofdkantoor Veghel, er niks van bakken, waar moet je dan wel zijn? Doede Bleeker in Stavoren dachten we zo. Die kan behalve goed fileren ook ook nog aardig zingen.


Elisa Broer uit Heerenveen, bracht 25 april 2009 een bezoek aan Vishandel Doede Bleeker. “Ik herken u van een foto in De Telegraaf,” zei de vrolijke visboer toen hij Elisa in de straat zag. Hij bood haar een harinkje aan, maar daar bedankte het tulpenmeisje voor: “Ik houd niet van vis.” Van stoere kerels die ook nog kunnen zingen houdt ze wel, reden waarom ze best met de bekende Fries op de foto wilde, in en voor de zaak.
Klik op foto voor vergroting

Info haringtest 2009: www.ad.nl/haringtest