Waterfront Holland: beleef de kust!

Waterfront Holland: beleef de kust!

Publicatiedatum: 20 april 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Tijdelijk informatiecentrum op de Afsluitdijk geopend

Het logo van Holland Water Experience

Het logo van Holland Water Experience © frieslandholland.nl

KORNWERDERZAND (NL) – Onder de formulenamen Holland Water Experience en Waterfront Holland gaat het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de sensationeelste attracties en dijken tussen de voormalige eilanden Schokland en Urk en Wieringen (Den Oever) promoten.

“Het is een belevenisvolle kennismaking met de voormalige eilanden Schokland en Urk, de sluizen en geschiedenis van Lemmer, UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, de Friese IJsselmeerkust, een overtocht van Stavoren naar VOC-stad Enkhuizen met het Zuiderzeemuseum, Harlingen en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Terschelling, het Afsluitdijk-beleefcentrum en het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand en Den Oever,” zegt bedenker Albert Hendriks van Friesland Holland. “Er zijn interessante dingen gaande op de Afsluitdijk en aan de IJsselmeerkust zitten ze ook niet stil. We maken fiets-, auto- en touringcararrangementen.”

Tijdelijk informatiecentrum
Op de Afsluitdijk is een tijdelijk informatiecentrum geopend. De komende jaren wordt de dijk vernieuwd. Om bezoekers te informeren over de plannen hebben Rijkswaterstaat en het project ‘De Nieuwe Afsluitdijk’ een informatiecentrum ingericht op Kornwerderzand. De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. 13 april 2016 onthulde een bestuurlijke afvaardiging van de betrokken partners de naam van het tijdelijke informatiecentrum. ‘De Afsluitdijk, nieuwe verhalen’, vertelt over de ambities en projecten die zijn vastgesteld voor de dijk.

Basis voor het Beleefcentrum
Het tijdelijke informatiecentrum is ingericht in het voormalige informatiecentrum van Rijkswaterstaat in Kornwerderzand waar een expositie te zien was ter ere van het 75-jarig bestaan van de dijk. Tot 2018 is dit de plek waar bezoekers informatie rondom de vernieuwing van de Afsluitdijk kunnen vinden. Het vormt daarmee de voorloper van een nog te bouwen Beleefcentrum, dat op Kornwerderzand moet komen. Dit toekomstige Beleefcentrum wordt een combinatie van een attractie en een informatiecentrum. Hier kan men onder andere in een 4D-beleving, compleet met beweging en waterdruppels, ervaren hoe de Vismigratierivier eruit komt te zien.

Openingstijden
Het tijdelijke informatiecentrum is voorlopig geopend van mei t/m oktober op woensdag en zaterdag, in juli en augustus ook op zondag. Groepen zijn op aanvraag ook welkom buiten de reguliere openingstijden. Tijdens het Museumweekend op 23 en 24 april 2016 is het informatiecentrum geopend in samenwerking met het Kazemattenmuseum.

Website vertaald in Chinees
De Afsluitdijk is een internationale publiekstrekker. Jaarlijks brengen ruim 300.000 toeristen een bezoek aan de Afsluitdijk. Wegens de grote internationale interesse was de website over de ontwikkelingen op en rond de Afsluitdijk al beschikbaar in het Engels. Sinds deze week zijn delen van de website ook beschikbaar in het Chinees: ch.theafsluitdijk.com Andere talen, zoals Frans en Duits volgen binnenkort.

Rijk en Regio en de vernieuwde Afsluitdijk
Rijk en Regio werken samen aan de versterking en vernieuwing van het internationale icoon ‘De Afsluitdijk’. Het Rijk is verantwoordelijk voor de versterking van de veiligheid en de vergroting van de afvoercapaciteit. De Regio is verantwoordelijk voor de ambities op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Samen zorgen Rijk en Regio voor een veilige, duurzame, aantrekkelijke en toekomstbestendige dijk.

Informatie over de Afsluitdijk:
www.deafsluitdijk.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Met één druk op de knop werd het tijdelijke informatiecentrum op Kornwerderzand geopend. Op de foto v.l.n.r: Maarten Offinga wethouder gemeente Súdwest-Fryslân, Theo Groot, plaatsvervangend voor Theo Meskers, wethouder gemeente Hollands Kroon, Theo van de Gazelle, plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat , Michiel Schrier en Klaas Kielstra gedeputeerden provincie Fryslân, Jack van der Hoek, gedeputeerde provincie Noord-Holland.

Met één druk op de knop werd het tijdelijke informatiecentrum op Kornwerderzand geopend. Op de foto v.l.n.r: Maarten Offinga wethouder gemeente Súdwest-Fryslân, Theo Groot, plaatsvervangend voor Theo Meskers, wethouder gemeente Hollands Kroon, Theo van de Gazelle, plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat , Michiel Schrier en Klaas Kielstra gedeputeerden provincie Fryslân, Jack van der Hoek, gedeputeerde provincie Noord-Holland.

Overzichtskaart van projecten op de Afsluitdijk.

Overzichtskaart van projecten op de Afsluitdijk. (Download hier de .PDF (4 MB)

Legenda bij de overzichtskaart van projecten op de Afsluitdijk.

Legenda bij de overzichtskaart van projecten op de Afsluitdijk. (Download hier de .PDF (4 MB)

Friesland en Noord-Holland hebben de rode loper uitgelegd voor de toerist.

Friesland en Noord-Holland hebben de “rode” loper uitgelegd voor de toerist.